Cum prevenim si tratam otita

Otita este o inflamatie a mucoasei din urechea medie, care poate evolua de la o simpla congestie pana la supuratie. Netratata la timp si in mod corect, otita poate afecta definitiv auzul.

Trebuie sa stim ca, oricat de mult ne vom feri copiii de raceli sau oricat de bine ii vom ingriji, unii dintre ei vor face otita. Acest lucru este cauzat de unele caracteristici anatomice care favorizeaza la copii otitele, si anume rinofaringele mic si prezenta amigdalei faringiene (asa-numitii polipi), de care adera secretiile purulente; acestea blocheaza trompa lui Eustachio, care face legatura intre nazofaringe si urechea medie.

Din pacate, copiii nostri sunt foarte sensibili la viroze, mai ales cei mici, care merg la cresa sau la gradinita, deoarece imunitatea organismului lor fata de acest tip de infectii nu este inca formata.

Pe de alta parte, orice viroza care afecteaza nasul si gatul determina aceleasi modificari la nivelul mucoasei din casa timpanului si de la nivelul trompei lui Eustachio. Edemul de la nivelul trompei, la care se adauga obstructia generata de amigdala faringiana inflamata si plina de secretii, duce la o afectare a motilitatii acesteia.

Tipuri de otita

Astfel, apare otita medie acuta congestiva, urechea e infundata, timpanul este inflamat si durerea nu e accentuata; In aceasta faza predomina, de obicei, celelalte semne ale racelii, precum secretiile nazale (rinoree), respiratia ingreunata (obstructia nazala), dificultatea de a inghiti alimentele (disfagia). Daca evolueaza, otita medie acuta congestiva devine otita seroasa, adica inflamatia mucoasei din ureche determina aparitia exudatului, un lichid initial steril.

Otita seroasa se manifesta cu scaderea auzului, este de cele mai multe ori nedureroasa si poate trece neobservata. Daca este diagnosticata si tratata la timp, acest tip de otita se poate vindeca, altfel poate evolua spre cronicizare sau poate evolua zgomotos, prin suprainfectia exudatului, spre otita medie acuta purulenta, cu dureri de urechi (otalgie), febra, alterarea starii generale, la copii mici – cu tulburari gastro-intestinale, diaree, varsaturi, dureri abdominale. Timpanul se poate perfora sub presiunea secretiilor, iar puroiul se evacueaza la exterior. Uneori, evolutia este rapida, in prima zi de raceala poate aparea otita medie acuta purulenta, cu durere, febra si stare generala proasta; din pacate, de multe ori, parintii nu merg cu copilul la medic si isi dau seama ca auzul acestuia a fost afectat de-abia dupa ce dispar simptomele de raceala.

Ce trebuie sa stim:

  • copilul excesiv imbracat va transpira si va raci mult mai usor;
  • un nas incorect curatat sau necuratat poate genera o otita;
  • durerea cauzata de otita se amelioreaza administrând ibuprofen, paracetamol si, in general, cedeaza definitiv dupa administrarea antibioticului prescris de medic;

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau