Cum să ai o vacanță fără stres

În timp ce noi așteptăm vacanța pentru a ne relaxa, pentru copii ea reprezintă  aventură. Ei nu se pot relaxa, nu pot dormi foarte bine și sunt agitați în mare măsură cam pe tot parcursul concediului. Ce poți face, ca să nu vă întoarceți mai obosiți decât ați plecat.

 

 

 

Cu un bebeluș nu te poți aventura la foarte mare distranță. Vacanțele în locuri exotice sunt total contraindicate și trebuie să fiți foarte atenți la siguranță și igienă. Înainte de plecare, sfătuiește-te cu medicul pediatru. Alege neapărat o destinație care să aibă un spital la foarte surtă distranță, dacă pleci din țară, fă-ți obligatoriu asigurarea medicală și nu schimba programul celui mic pentru masă, somn etc.

Dacă ai un junior

Un copil între 1 și 3 ani (uneori și peste această vârstă) este ca o bombă cu ceas în vacanță. Merge în cele mai periculoase locuri, se plimbă pe cele mai lungi scări, trage de toate cele și adoră să-și pună nisip în cap. Dacă mergi cu el în vacanță, organizează-te în așa fel încât să faceți cu schimbul supravegherea – nu te amăgi, nu vei avea un concediu liniștit. Încearcă să nu mergi în stațiuni foarte aglomerate, unde are parte de stimuli din toate părțile – gălăgie, lumini, mulți oameni – nu este o asociere potrivită pentru un copil la vârsta asta – e ca și când i-ai servi băuturi energizante. Nu te baza pe locurile de joacă special amenajate în unele hoteluri – cel mai probabil veți fi chemați să recuperați copilul după 10 minute de joacă acolo, căci este mult prea agitat. Nu încercați să experimentați culinar – nu-i serviți mâncăruri tradiționale de prin partea locului, căci nu știți ce reacție poate avea…

Între 3-7 ani

Alege un loc în care să aveți ocazia să faceți mai multe activități, dar ai grijă să nu suprasoliciți copilul. Dimineața puteți face ceva mai activ – jucați-vă cu mingea, mergeți la un parc acvatic etc, iar seara optați pentru activități amuzante, dar mai puțin solicitante fizic – puteți face o plimbare pe malul mării, să culegeți scoici sau să construiți un fort din nisip etc. Țineți cont de faptul că și aerul de mare, și cel de munte, obosesc, așa că ar trebui să devansați ora de culcare cu 30 de minute față de cea de acasă.

7 ani+

Copiii peste 7 ani vor prefera, cel mai probabil, o vacanță într-un grup de prieteni. Obișnuiți să socializeze, se vor simți mai bine în preajma unor prieteni, de aceeași vârstă. Algeți deci, cunoscuți cu care vă înțelegeți și țineți cont și de preferințele lor atunci când vă documentați pentru destinația de vacanță (dacă nu ați făcut deja asta). Luați cu voi câteva jocuri de colectiv, se vor bucura să se distreze în echipe.

La ce să te mai gândești

  • Luați cu voi la drum suficientă 'muniție' pentru distracție – dar care să nu fie deranjantă. Creioane de desenat, truse magnetice și mai ales, propria imaginație, cu care să-l angrenați pe cel mic în jocuri anti-plictiseală. De evitat zgrăngănitori, jucării muzicale etc. Dacă mergeți cu mașina faceți pauză de 10 minute la fiecare oră. Dacă opriți la benzinărie, nu lăsați copilul mic în mașină, dacă a adormit – în doar câteva minute, la temperaturi de peste 30 de grade, în interiorul mașinii lăsate în soare se ajunge la 70 de grade!
  • Puneți în bagaje și o trusă de prim-ajutor – pentru mici accidente de vacanță: unguente, fașă sterilă, apă oxigenată, leucoplast, plus antitermice, antidiareice.
  • Nu uitați de protecția solară, indiferent dacă mergi la soare sau la munte. Nu vă aventurați sub razele soarelui prea mult, să nu vă treziți cu arsuri și insolații.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie