Cum sa ai un bebelus sanatos

Ai planuit asta de multa vreme sau vestea ca vei deveni mama te-a surprins. Iar urmatoarele noua luni ai multe de facut. Depinde de tine sa ai un bebelus sanatos si… inteligent.

Desi testele de sarcina sunt exacte in 99% dintre cazuri, sarcina trebuie confirmata de catre un doctor. Fa-ti o programare de urgenta la ginecolog.

Fii pregatita pentru analizele de sange, urina si fii gata sa raspunzi la multe intrebari despre trecutul medical al familiei tale si al partenerului.

La randul tau, pregateste-ti o lista cu intrebari despre ce se permite si ce nu in noua ta stare.

Medicamentele interzise in timpul sarcinii si alimentele de evitat sunt chestiuni care trebuie lamurite de la prima vizita.

Fara tigari!
Tigarile contin peste 2.500 de chimicale, dintre care nicotina si monoxidul de carbon sunt extrem de periculoase pentru fat.

Fumatul dubleaza riscul de placenta previa si alte defecte ale plancentei, si creste pana la 30% probabilitatea unei nasteri premature.

Fumatul in timpul sarcinii pune in pericol si viata mamei, si pe cea a bebelusului.

Mamele fumatoare nasc bebelusi cu greutate mai mica, cu serioase probleme de sanatate in momentul nasterii sau in primele luni de viata, cu retard mintal si care sunt expusi de doua ori mai mult riscului de a dezvolta sindromul de moarte subita.

Riscurile cresc substantial daca ambii parinti sunt fumatori. Este la fel de important ca mama sa nu fumeze nici dupa nastere. Toxinele trec in lapte si provoaca fatului crampe abdominale, greata, varsaturi si ameteli. Statisticile arata ca 37% dintre copiii fumatorilor ajung la spital in primul an de viata.

Kilogramele in plus
Nu te feri de kilogramele in plus, dar nici nu porni de la premisa ca sarcina e un pretext pentru a-ti satisface toate poftele. Adevarul e ca acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa mananci sanatos si nu neaparat cat pentru doi.

Daca atunci cand ai ramas insarcinata aveai o greutate normala si mananci echilibrat, la sfarsitul saricinii te poti astepta la un surplus de 10-13 kg.

Si asta, din cauza celor aproximativ 300 de calorii in plus pe zi. Nu putine sunt cazurile in care viitoarele mamici ajung la maternitate cu peste 20 de kilograme in plus.

Excesul de greutate aduce dupa sine probleme ca dureri de spate, varice, tensiune marita si diabet gestational. In plus, pot interveni probleme la nastere, care sa impuna o cezariana de urgenta. Pe de alta parte, femeile subponderale, la sfarsitul celor noua luni, pot naste prematur.

Cand mananci pentru doi
Daca mananci trei mese principale pe zi sau sase mai mici, nu conteaza, important este sa te hranesti consistent. Medicul iti va recomanda a doua varianta, pentru ca vei diminua senzatia de greata din primele luni si vei evita o prea mare presiune pe abdomen.

Ce sa nu-ti lipseasca din dieta:

  • cerealele (de preferinta, integrale), care-ti frunizeaza carbohidratii, principala sursa de energie a corpului, si care te feresc de constipatie, o problema comuna in sarcina.
  • fructele si legumele (2-4 portii/zi) – sursa de vitamine si fibre, proteinele (2-3 portii/zi) pe care le gasesti in carne, peste, oua, tofu, soia etc.
  • lactatele sunt si ele pe lista, ajutand la formarea oaselor si dintilor bebelusului. Se recomanda cel putin 1.000 ml pe zi – lapte sau iaurt/ branza.

O dieta echilibrata va furniza aproape toate elementele necesare unei bune dezvoltari a fatului, cu exceptia acidului folic si a fierului. Medicul iti va prescrie, cel mai probabil, multivitamine si suplimente de acid folic.

Beneficiile acidului folic
Reduce riscul de spina bifida si hidrocefalie si pe cel al aparitiei problemelor cardiace. Acidul folic sustine dezvoltarea rapida a placentei si ajuta la producerea AND-ului si a diviziunii celulare.

In afara suplimentelor care contin acid folic, este indicat ca mama sa consume vegetale cu frunze verzi, sparanghel, fructe si sucuri de fructe, alune, seminte de floarea-soarelui sau germeni de grau. Pentru a preveni anemia, in special in ultimele doua trimestre, viitoarea mamica trebuie sa consume 15-30 mg de fier/zi.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate