Cum să îi spui copilului că e adoptat

Mulți părinți care au adoptat își pun problema când este mai bine să îi spună copilului că este adoptat sau chiar dacă este cazul să îi spună. Psihologul Cristiana Haica te sfătuiește când și cum să îi spui copilului că este adoptat.

 

Firesc ar fi să îi spui copilului de foarte mic că este adoptat, sa nu te feresti de cuvantul „adoptie ca si cum ar fi un cuvant interzis, tabu, groaznic. Ori de cate ori ai ocazia, spune-i copilului, chiar mic fiind, chiar daca inca nu vorbeste, cat sunteti de fericiti si norocosi ca l-ati adoptat. Asociaza cuvantul acesta cu zambet, bucu­rie, nu cu secret, teama, nefericire.

Fa-i copilului un album cu poze incepand chiar cu ziua in care l-ati adus acasa, eventual si imaginea locului de unde l-ati luat. Daca te intreaba cumva daca a crescut in burtica ta sau daca tu l-ai nascut, spune-i ca l-a nascut o alta femeie, dupa care el a venit la voi in casa.

Nu crea o imagine negativa a parintilor naturali, si nu te apuca sa spui copilului mai mult decat intreaba. Nu are nevoie sa afle intreaga drama a nasterii lui inain­te de a fi suficient de mare sa in­teleaga.

Pe masura ce cresc, copiii incep sa puna intrebari din ce in ce mai grele despre adoptie.
De exemplu, de ce l-a abandonat mama naturala? Era saraca? De ce nu i-a dat nimeni bani ca sa isi creasca copilul?

Daca ea nu era pregatita sa fie mama, de ce nu a invatat-o cineva cum sa faca sa fie o mama buna? De ce nu l-a crescut singura, de ce credea ea ca are nevoie si de tata? Copilul tau poate a ob­servat deja ca mai sunt alti copii care nu au decat un parinte. Poate chiar tu esti mama singura. Daca este asa, de ce nu a putut mama naturala sa creasca copilul singura?

Chiar si destul de marisori, uneori, copiii adoptati, desi pun intrebari grele, vad totusi lumea in termeni destul de simplisti. Pentru copii, oamenii sunt buni sau rai. Fie ti-e foame, fie nu ti-e foa­me. Daca ai o problema, cineva trebuie sa stie sa te ajute sau sa te invete cum sa o rezolvi.

Cu siguranta, nu ai sa ii poti explica dificila situatie sociala a familiei lui naturale, sau cauzele reale care au dus la abandonarea lui.

Citește în pagina următoare de ce nu este bine să amâni să îi spui că este adoptat!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie