Cum să-i întărești imunitatea

Cei mai multi dintre copiii mici se îmbolnăvesc de opt-zece ori pe an. Deși nou-născuții primesc anticorpi de la mamă, prin intermediul laptelui matern, ei au un sistem imunitar neexeperimentat'. Sistemul imunitar are nevoie, la fel ca și creierul nostru, de noi experiențe pentru a putea învăța cum să se apere. Din pacate, in fiecare an apar viru­suri noi, care nu figu­reaza in baza de date a anticorpilor nos­tri.

 

 

După 4-6 luni, anticorpii pe care un bebeluș îi primește de la mamă se epui­zea­za'. Începe producția anticorpilor proprii, care sunt însă insuficienți pentru a-l apăra pe bebe de toate bolile – ceea ce îl face destul de vulnerabil în perioada 6 luni – doi ani.

Infecțiile virale și bacteriene și infecțiile la ni­ve­lul urechii (otitele) sunt cele mai des întâlnite până la 2 ani.

Cum poți să-l ferești pe cel mic de boli?

Spălați-vă și voi, dar și bebe des pe mâini: dupa fiecare iesire in parc, la revenirea in casa, trebuie sa va spalati pe maini cu sapun, ca inain­te de ma­sa (mai ales de gustarile de prin parc) se impun masuri de igiena si, evident, dupa folosirea toa­letei, chiar daca cel mic e prea mic sa se stear­ga singur (de obicei, sta cu manutele sprijinit de capacul toaletei, nu tocmai cel mai igienic loc din lume).

Ține-l departe de fumul de țigară: acesta contine peste 4.000 de toxine, care ataca celulele, iar copiii sunt mai expusi bolilor cauzare de toxine, fiindca ei respiră într-un ritm mai accelerat și, ca atare, înghit mai multe toxine, în timp ce organismul lor se detoxifică mai greu.

Fumatul pasiv creste riscul ca cel mic sa contracteze bronsi­o­lita, infectii ale urechii, astm, are legatura cu sindromul de moarte subita, afecteaza inteligenta copi­lu­­lui si dezvoltarea lui neurologi­ca.
Dă-i cât mai multe fructe și le­gume – morcovi, portocale, zmeura (daca nu e alergic) – toate contin fitonutrienti ca vitamina C si caro­tenoide, care intaresc' imunitatea si vor proteja corpul si mai tarziu, in perioada adulta, de boli cronice de inima sau de cancer.

 

Nu abuza de antibiotice  – Me­di­catia administrata dupa ureche, cand nu ar fi necesara sau cand nu este potrivita, e principala cauza pentru care copiii nostri se imbol­navesc atat de des. Abuzul de antibiotice determină mutații genetice care fac bacteriile încă și mai rezistente. Uite de ce să nu abuzezi de antibiotice

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul