Sindromul de moarte subită – cum îl previi

Sindromul de moarte subită reprezintă principala cauza de deces la nou-născuți și este cu atât mai înfricoșător pentru părinți cu cât există prea puține răspunsuri referitoare la ce-l declanșează. Riscul apariției acestui sindrom este mai mare în cazul bebelușilor prematuri și scade la 1 la 1000 dupa prima lună de viață. Poți reduce riscul de sindrom de moarte subită respectând următoarele reguli:

 

  • Culcă bebelușul pe spate în pătuț – este de preferat ca cel mic sa doarma in camera lui si sa fie supravegheat cu ajutorul unui monitor. Daca doarme in camera cu voi, in niciun caz nu-l culcati cu voi in pat. Bebelusul trebuie culcat pe spate sau pe lateral. Exista dovezi ca bebelusii care dorm pe abdomen sunt mai predispusi la riscul de moarte subita. Asociatia Pediatrilor Americani a recomandat in 1992 ca bebelusii sa fie culcati pe spate, iar de cand aceasta directiva a fost aplicata, cazurile de sindrom de moarte subita au scazut cu 40%.

 

  • Nu pune perne sau jucării în patul copilului  – Ele sunt un factor de risc in declansarea sindromului de moarte subita si pot fi determina aparitia de  alergii sau afectiuni respiratorii, din cauza prafului si acarienilor.

 

  • Păstrează temperatura potrivită în camera copilului Medicii spun ca temperatura cea mai potrivita pentru camera bebelusului este undeva intre 18 si 21 de grade Celsius. O temperatura prea ridicata este factor de risc pentru sindromul de moarte subita.

 

  • Nu fuma! Deloc! Cercetarile arata ca mai multe cazuri de moarte subita la bebelusi au avut loc in familiile in care unul dintre parinti fuma. In casa cu bebelus nu se fumeaza – nici macar pe balcon sau la geamul de la bucatarie! Fumul de tigara contine 4000 de substante chimice extrem de daunatoate pentru bebelus.

Ce să mai știi:

Multi bebelusi respira neregulat in prima luna de viata. Un bebelus poate face o pauza de 5-10 secunde intre respiratii. O pauza mai lunga – de 15-20 de secunde – este, insa, periculoasa si trebuie raportata medicului imediat. Respiratia neregulata este un factor mare de risc in sindromul de moarte subita si trebuie imediat monitorizata si inevstigata.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul