Cum să inventezi cele mai frumoase povești pentru copii

Copiii sunt încântați de povești și de îndată ce le place una, te vor pune să o spui la nesfârșit. Dar cel mai mult le plac poveștile originale, făcute special pentru ei. Pe scurt, poveștile inventate de mami și tati. Uite câteva trucuri care îți sunt de ajutor, ca să creezi cele mai frumoase povești pentru copilul tău.

1. Folosește o contradicție

Cele mai fascinante pentru copii sunt poveștile care încep cu o contradicție – a fost odată ca niciodată o pasăre frumoasă care nu știa să zboare sau un leu pe care animalele nu-l luau prea în serios – sunt începuturi de povești care îi agață pe copii pentru că ele conțin ceea ce se numețte contradicție dinamică. Fiecare situație anormală trebuie să își găsească rezolvarea până la finalul poveștii, iar asta îi fascinează pe cei mici, curioși să afle cum anume se vor descurca situațiile.

2. Conferă atribute speciale personajelor tale

Un iepure alb nu impresionează prea mult și nu stârnește imaginația copiilor, dar Anatol, bătrânul iepure savant, care locuia la rădăcina celui mai bătrân stejar din pădure și despre care se zvonea că în tinerețe fusese într-o călătoriepână în îndepărtatul Istanbul va fi un personaj fascinant pentru copii.

3. Folosește emoții cunoscute

Pentru ca o poveste să prindă, ea trebuie să conțină fapte și emoții pe care cel mic le cunoaște. Chiar dacă personajele nu sunt reale, iar lumea inventată este fantastică, emoțiile personajelor trebuie să fie adevărate, pentru ca cel mic să poată fi prins în povește, să fie cuprins de empatie și să se pună în situația personajelor. Este, de asemenea, cea mai bună cale de a reuși să rezolvi probleme din viața reală a copuilului prin intermediul unui personaj, pe care cel mic îl îndrăgește și care găsește o soluție (în poveste) pentru problema pe care o are și copilul.

4. Nu pierde finalul

Pentru ca o poveste să fie de impact pentru copil are nevoie de un fir epic – începutul (cu situația neobișnuită, conflictuală), cuprinsul (peripețiile eroului) și finalul, care coincide și cu rezolvarea situației de la începutul poveștii.

5. Dă viață personajelor

Nu folosi prea multe personaje (gândește-te cât îți e ție de greu să reții toate personajele dintr-o carte de Tolstoi, înghesuite în primele 10 pagini) și conferă-le atribute clare personajelor tale. Când ele intră în rol folosește un ton anume pentru fiecare, pentru a le diferenția.

Folosește recuzită, utilizează la maxim mimica și adu în poveste și ceva muzică, dacă poți.

6. Cere părerea

Întotdeauna este bine să ceri părerea copilului despre poveste – dacă nu ți-o spune el direct. Este bine ca el să fie implicat, să găsească el alte rezolvări la situații, să continue el povestea ta, așa cum ar vedea-o el. E o bună cale de a-i dezvolta imaginația și a-i stimula abilitățile de povestitor și capacitatea de a se exprima 'în public' și de a fi coerent în expunerea unor idei – lucruri care îi vor folosi și la vârsta școlară apoi, dar și în viața adultă.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie