Poziții care te ajută să liniștești bebelușul

Toți bebelușii plâng. Fie îi doare burtica, fie îi deranjează lumina și zgomotele, fie le este foame sau somn sau percep anxietatea părinților. Cert este că dintr-o zi, multe ore sunt ocupate de plâns. Uneori, pare că indiferent ce ai face, plânsul nu se oprește. Uite cum să liniștești bebelușul.

Specialiștii spun că una dintre metodele cele mai eficiente pe care să le aplici ca să liniștești bebelușul este să-l poziționez pe burtică sau pe lateral. Înainte de naștere, fătul nu a stat niciodată pe spate. Și-a petrecut cea mai mare parte din cele 9 luni cu capul în jos, coloana curbată și genunchii la piept. Iar de-a lungul a milioane de ani, această poziție a devenit un factor care a declanșat reflexul de auto-liniștire pentru fătusul care, dacă se mișscă accidental într-o poziție nepotrivită îți poate încurca singur cordonul ombilical. Specialiștii în îngrijirea bebelușilor născuți prematur îi așază cel mai des pe aceștia în poziția pe o parte, cu genunchii îndoiți la piept și le ating burtica – gest care, de asemenea, induce o senzație de liniște. Poziția de stat pe spate, deși recomandată de medici pentru a evita sindromul de moarte subită, nu este foarte eficientă când trebuie să liniștești bebelușul.

Atunci când stă pe spate, orice zgomot îi poate declanșa bebelușului reflexul Moro și îi induce starea de nesiguranță, drept care va fi și mai neliniștit și va plânge mai mult și mai tare. În schimb, așezarea pe lateral sau pe burtă activează acei senzori de poziție din creierul bebelușului care îi transmit semnalul că este în siguranță.

3 poziții care te ajută să liniștești bebelușulshutterstock_147549077

  • ține-l în brațe, în poziția inversă față de cea folosită în timpul alăptării – ca și când l-ai ridica spre sân, dar poziționându-l spre exterior și sprijinindu-i capul cu palma ta deschisă.
  • ține-l culcat cu burtica pe antebrațul tău, piciorușele răsfirate de-o parte și de alta a brațului, iar capul sprijinit pe brațul tău.
  • sprijină-l cu burtica de umărul tău și poziționează-i capul în scobitura dintre umărul și gâtul tău. Aceasta este o poziție în care bebelușii se liniștesc repede și adorm foarte ușor.

Foto Shutterstock

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Bebelusul