Cum să nu se piardă în vacanță

Un copil se poate pierde extrem de ușor când suntem în vacanță. Un minut ne neatenție pe plajă este suficient pentru ca un mic explorator să plece la plimbare. Dacă ești cu un bebeluș în vacanță, singurul lucru pe care-l poți face este să fii cu ochii pe el continuu. Nicio secundă cel mic să nu rămână nesupravegheat! Pe un bebeluș nu îl poți instrui ce să facă să nu se piardă sau cum să reacționeze dacă se pierde. Pe copiii mai mărișori însă (peste 2 ani) îi poți învăța ce să facă în cazul în care se rătăcesc.

 

 

  • Încă de când cel mic poate să vorbească, învață-l care este numele tău real – dacă s-a rătăcit și plânge după 'mama' este mai greu să te recupereze, dar dacă spune celui care l-a găsit cum te numești, șansele cresc. Învață-l și numele lui complet – prenume și nume de familie, astfel, în cazul în care se pierde, veți fi mai ușor de găsit.

 

  • Învață-l să ceară ajutorul unei alte mămici. Noi ne învățăm copiii să nu vorbească cu străinii, ceea ce este bine, dar și rău. Oricum, atunci când ne întâlnim cu un cunoscut pe stradă îl forțăm pe cel mic să fie politicos și să spună 'bună ziua', iar acea persoană este un străin pentru copil. Așadar, pentru situația în care se pierde, sfatul să nu vorbească deloc cu un străin nu este foarte bun. Ar trebui să îl învățăm pe cel mic să ceară ajutorul, unei alte mămici, de preferat. E greu de crezut că o mamă ar putea avea intenții dubioase.

 

  • Prinde cumva, bine, să nu se piardă, o hârtie, un carton, cu numărul tău de telefon și învață-l pe cel mic să arate numărul persoanei căreia îi cere ajutorul. Cea mai indicată ar fi o brățară de mână – se găsesc diferite modele în magazinele pentru copii – pe care să scrii numele copilului, al tău și un număr de telefon.

 

  • Dacă este suficient de mare, puteți să stabiliți împreună un punct de întâlnire din apropierea locului unde stați – dacă sunteți pe plajă, faceți 'tabăra' în preajma unui punct de reper vizibil de la depărtare – steaguri înalte, monument/statuie etc. Asta doar dacă ați verificat în prealabil că are simț de orientare. Altfel, în încercarea de a ajunge la punctul de întâlnire pe fondul panicii se poate rătăci mai tare.

 

  • Atunci când mergeți la plajă faceți copilului o poză cu telefonul, în varianta îmbrăcat și cu slipul pe el. În cazul în care se rătăcește, va fi mai ușor să le arătați oamenilor cum arată, decât să-l descrieți pe cel mic.

 

  • Purtați, atunci când mergeți în aglomerație, haine în culori aprinse, eventual, aceeeași culoare pentru toată familia – tricouri galbene, portocalii etc.

 

  • Dacă știți că mergeți într-un loc aglomerat, folosiți o eșarfă mare pentru a face un 'șir' indian cu toți cei din familie și nimeni nu are voie să se desfacă din eșarfă. Poate fi și un joculeț amuzant.

 

  • Folosiți-vă de tehnologie – până când hainele cu dispozitiv GPS se vor comercializa shutterstock_32234236în masă, aveți la îndemână walkie-talkie – unele modele, chiar de jucărie, sunt foarte performante și puteți da un aparat copilului, iar pe celălalt îl țineți voi. Nu este neaprat de mare folos când s-ar pierde, pentru că probabil nu va putea să spună unde este, dar măcar îl veți putea ține de vorbă și liniști sau îl veți ruga să cheme un părinte din apropiere și acela va putea da indicații mai precise despre unde se află copilul vostru.

Citește și Cum să ai o vacanță fără stres!

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton