Cum să-ți înveți copilul să protejeze mediul

Este bine ca încă de când sunt micuți, copiii să fie învățați despre cât de important este mediul și cum trebuie să-l protejeze.

Ei trebuie să știe că noi depindem de mediul înconjurător, sănătatea noastră depinde el. De foarte multe ori, din păcate, și noi, adulții, uităm acest lucru.

Pe copii putem să-i învățăm să protejeze natura încă de la vârste fragede. Chiar dacă ei nu vor înțelege explicații complexe despre motivele pentru care ar trebui să avem grijă de mediu și cum putem face asta, le putem spune simplu, pe înțelesul lor. Sau, și mai bine, le putem arăta, îi putem implica în diferite activități.

Iată câteva modalități prin care îi putem învăța pe copii cum să protejeze mediul:

Arătați-le cât este de frumoasă natura

Plimbările în natură, în pădure, la munte, prin parcuri sunt o modalitate foarte bună de a-i determina pe cei mici să iubească natura. Ați putea fi surprinși de cât de încântați vor fi de ieșirile în natură. Dacă vor ajunge să iubească natura sunt șanse foarte mari să-și dorească și să o protejeze. Mai ales dacă le explicați și cum.

Faceți-le cunoștință cu lumea animalelor

Este imposibil să nu dați pentru vreum mușuroi cu furnici, de exemplu, atunci când mergeți în parc sau în pădure. Explicați-le viața lor fascinantă, cum sunt organizate și cât de importantă este natura pentru ele. La fel puteți face și în cazul păsărilor și a altor vietăți. De asemenea le puteți explica și cum se hrănesc și cum își hrănesc puii. Vor fi captivați de aceste explicații.

Citește și: Beneficiile pentru sanatate de care se bucura copiii nascuti vara

Plantați o floare sau un copac

Cea mai bună metodă de a le arăta exact cum se dezvoltă plantele, de a le dovedi că ele sunt vii, este aceea de a-i implica pe ei încă de mici în activități în natură. Puteți să plantați împreună un copac și să le explicați cum va crește, va înflori, va face fructe. Dacă nu aveți posibilitatea să plantați un copac în natură, puteți să plantați o floare în ghiveci sau chiar să puneți grăunțe de grâu la încolțit. Acestea din urmă cresc foarte repede, iar ei nu vor avea de aștepta foarte mult pentru a vedea rezultatele.

Citește și: Cu soarele în vacanță

Explicați-le ce înseamnă risipa și care sunt efectele ei

Nu numai copiii noștri ar trebui să învețe ce înseamnă risipa. De multe ori și noi, adulții, uităm să facem economie de apă, de hrană, de electricitate. Sursele nu sunt inepuizabile și risipa se va răsfrânge la un moment dat tot asupra noastră, asupra copiilor sau nepoților noștri. Așadar, dacă vom conștientiza și noi și le vom explica și copiilor noștri de ce este important să nu lase robinetul deschis și nici lumina aprinsă atunci când nu este necesar, de ce nu e bine să facem risipă de mâncare, ar putea fi o bună modalitate de a proteja natura.

Citește și: Locuri de vacanţă care le plac copiilor

Părinții sunt cel mai bun exemplu

Dacă noi, adulți fiind, nu protejăm mediul înconjurător, ese greu să pretindem asta de la copiii noștri. Dacă noi părinții aruncăm gunoaie pe jos, ambalaje, sticle de plastic, dacă noi nu strângem resturile după un picnic la iarbă verde de exemplu, nu putem pretinde asta de la copiii noștri. Exemplul pe care noi îl dăm, felul cum noi protejăm natura, este de departe cel mai important și mai eficient mod de a ne învăța copiii să facă același lucru.

Foto: Northfoto


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton