Cum știi dacă ai un pediatru bun?

Să ai un pediatru bun nu înseamnă numai să te poți baza pe faptul că diagnosticul pe care ți-l dă este unul corect. Relația dintre tine și pediatru trebuie să fie una de colaborare, iar medicul tău trebuie să-ți știe copilul 'pe de rost', pentru că multe dintre simpotome pot fi înșelătoare, dacă nu cunoști întregul istoric medical al unui copil.

Tocmai de aceea, este de preferat să alegi de la început un bun medic pediatru și să rămâi la alegerea ta, nu să schimbi medicul după fiecare răceală a copilului. Sigur că dacă ai suspiciuni în privința medicului pediatru pe care l-ai ales, este mai bine să optezi pentru o altă variantă, decât să investighezi mereu dacă a avut sau nu dreptate și să practici tu medicina de parc.

Cum știi dacă ai ales un pediatru bun?:

  • Un bun medic pediatru te ascultă, te încurajează să pui întrebări și-ți răspunde pe înțelesul tău, fără ca tu să-i ceri  o traducere, la toate întrebările.
  • Ai un bun pediatru dacă medicul copilului știe între istoricul medical al copilului, dar și al familiei. Dacă pune un diagnostic la repezeală, după doar 2 minute de când ați intrat în cabinet, poate nu e tocmai un pediatru care îți trebuie. În timp de o tăietură nu are nevoie de prea multe analize și asocieri, o mulțime de afecțiuni se pot ascunde în spatele unor simptome care indică într-o primă fază o altă boală și doar un medic pediatru2atent la detalii intuiește diagnosticul corect, știind tot istoricul medical al copilului.
  • Examinează atent copilul înainte de a te trimite la analize? Unele analize sunt invazive și costisitoare pentru copii și câteodată un pediatru le 'prescrie' pentru orice eventualitate sau din comoditate sau pentru că a avut de-a face cu părinți foarte anxioși și vrea să preîntâmpine o ulterioară reclamație. Un examen fizic corect și  anamneza ar trebui să fie în majoritatea cazurilor suficiente pentru a sugera un diagnostic, pe care ulterior, testele de laborator îl pot confirma. Dacă un medic te trimite la 101 teste, pentru a investiga mai multe variante, asta înseamnă că nu prea știe ce face…
  • Tratează problema global sau doar pe bucăți? Un bun medic pediatru nu tratează doar o boală, ci are grijă ca cel mic să funcționeze la parametri optimi și previne eventuale afecțiuni. Este preocupat de siguranța și buna dezvoltare a copilului în general, nu doar de afecțiunea pentru care vă prezentați la cabinet.
  • Un bun medic pediatru te ajută să găsești o rezolvare pentru situațiile în care nu este disponibil sau chiar te anunță atunci când lipsește o perioadă mai îndelungată.

 

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul