Cum te comporți cu un copil care mușcă

Atunci când le erup dinții, atunci când răspund gestului părinților, care îi ronțăie, sau atunci când sunt frustrați, mulți bebeluși mușcă. Ce poți face pentru a preveni acest gest și când devine o problemă.
Multi dintre copiii care musca sunt agitati de catre parinti. Nu este indicata o partida de joaca exact inainte de ora de culcare, tocmai din acest motiv: copilul devine hiperactiv si se manifesta ca atare. Cu o ora inainte de somn, incercati sa creati o atmosfera relaxanta pentru el, cititi-i o poveste, cantati-i ceva sau ascultati impreuna muzica in surdina.

– Observati cu atentie cand musca: este foarte posibil sa existe un factor extern care sa-l faca mai agresiv. O serie de medicamente (unele antialergice, de exemplu) au ca efect secundar iritabilitare, care, de vreme ce nu se poate exprima prin cuvinte, se manifesta prin muscat.

– Sunt cazuri cand devin agresivi daca sunt supusi unei presiuni: de exemplu, venirea pe lume a unui bebelus atunci cand copilul „mare e inca mic este un factor de stres pentru el.

Cum să nu mai muște

Nu-i spune că e rău
Multi parinti interpreteaza muscatul ca pe un semn de rautate. Este o mare greseala. Copilul depinde de adulti pentru a-si construi o imagine pozitiva despre sine, si faptul ca i se repeta ca el este rau va avea consecinte pe termen lung.

Spune-i clar care sunt regulile

Este treaba unui parinte sa stabileasca si sa comunice copilului ce e permis si ce nu. Copiii nu au notiunea de bun sau rau, in nici un caz la unu-doi ani. Daca ii permiti sa muste, o va face, pur si simplu, pentru ca nimeni nu ii spune ca nu are voie.

Ajută-l să își exprima altfel emoțiile
Copilul musca si pentru ca nu iti poate comunica ce vrea, ce simte, ce ii trebuie si asta e frustrant pentru un copil. Pentru tine n-ar fi? Pe de alta parte, poate musca sub forma de raspuns – un mesaj direct ca nu ii place ceva din ce-i faci.

Ce poate ajuta

1. Muzica il linisteste. O minge muzicala poate fi un bun „partener de joaca pentru un copil mic.
2. Verifica-i temperatura. Daca e prea imbracat sau e prea cald in camera, un copil devine nervos.

3. Triseaza putin. Suzeta ramane un subiect controversat, dar uneori, poate fi de mare ajutor.
4. Alină-i durerea. In perioada eruptiei dentare, toti copiii sunt mai sacaiti. Un inel gingival cu apa, eventual, racit putin in frigider, ii calmeaza durerea.

 

Când mușcatul e o problemă

La un an, nu ne vom astepta ca un copil sa fie capabil sa se controleze, dar daca elagresivitatea 2 nici la doi ani nu este inca foarte stapan pe reactiile sale, deja putem vorbi despre o problema de agresivitate.

Iata de ce reactia parintilor la agresivitatea copilului si propriul lor model comportamental sunt extrem de importante in corectarea acestei probleme. Dacă la grădi ni se semalează această problemă, trebuie să luăm imediat măsuri, nu să găsim scuze copilului nostru, crezând că a fost provocat.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton