Cum tratezi colicii

Unele studii relevă că unul din cinci copii ar suferi de colici în primul an de viață, altele „vorbesc despre un procentaj de 40%, adică aproape juma­tate dintre copii trec prin chinurile provocate de colici undeva du­­­­pă a 3-a săptămână de viață (de obicei, după vârsta de 3 luni se semnalează mai puține cazuri).

 

Deși neplăcute, pentru copil și părinți deopotrivă episoadele de colici nu constituie, în sine, o afecțiune gravă – studiile arata ca un bebeluș cu colici continuă să ia în greutate și să se dezvolte normal. Unele studii susțin că, de fapt, bebelușul nu ar suferi atât de tare precum cred părinții, înnebuniti de plânsul continuu. Nivelul de cortizol – un hormon care indică durerea fizică – nu este semnificativ mai ridicat în cazul bebelușilor cu colici, însă grimasele de pe fața celui mic ne fac să credem ca ar fi înnebunit de durere, spun medicii.  Partea proastă este că atunci când plânge, un bebeluș înghite mult aer, ceea ce, practic, contribuie la perpetuarea durerii lui, căci se formează noi gaze, acestea îl deranjează etc.

 

Cum calmezi colicii – Tehnica celor „5S'
Pentru calmarea unui bebeluș supărat de colici, pediatrii americani îi sfătuiesc pe părinți să încerce tehnica celor '5S – strânge-l la piept, șușotește-i la ureche, leagănă-l („swing, în engleza), dă-i să sugă o suzetă, poziționează-l pe o parte sau pe stomac!

 

Reguli în timpul mesei
Indiferent că este hrănit la sân sau cu biberonul, în timpul mesei, bebelușul va fi ținut pe un plan tare sau presat cu burtica pe tine, pentru eructat. Ține cont de faptul că gazele tind să se acumu­leze dacă bebelușul stă prea mult timp culcat pe spate. Culcatul pe burtă (pentru nani) este contraindicat dupa masă, fiind un factor de risc în declanșarea sindromului de moarte subită. În schimb, la 15 minute după masă (dacă nu a adormit deja), bebelusul poate fi ținut câteva minute culcat pe burtică.

 

Există remedii care să ajute?
De la ceaiuri, la siropuri și medicamente, există o serie de remedii pentru prevenirea shutterstock_141244540sau diminua­rea simptomelor asociate cu colicii. Până nu demult, bebelușilor suferind de colici li se administra bicarbonat de sodiu, substanță antiacidă care, însă, poate avea și efect advers, alcalinizând prea tare și accentuand, de fapt, problema pe termen lung. Pe de altă parte, bicarbonatul perturbă absorbția fierului și acidului folic, necesar organismului celor mici. Mărarul, chimenul, mușetelul, menta sunt recoman­­­­date datorită proprietăților lor calmante. Masajul este considerat și el o solutie anticolici, însă unii bebeluși refuză atingerea când suferă, cu atât mai puțin permit părintelui să îl maseze.

 

Cum îi afectează colicii pe părinți

Părintii se simt extrem de vinovați și de neputincioși atunci când copilul lor plânge continuu. Pentru tatăl care vine de la birou într-o casă în care bebelușul urlă, și care a doua zi se trezește dis-de-dimineață pentru a pleca la serviciu „odihnit, situația este în­­­­­­­grozitoare, în timp ce mama care stă toata ziua acasă în plâns și agitație este și ea dărâmată de oboseală și încercată de îndoieli: oare fac eu ceva greșit, oare din cauza mea plânge bebelușul?

Este extrem de important în această perioadă să profiți – tu, mamico – de orice moment de liniște, pentru a te putea odihni. Apelează la cineva care să te ajute măcar cu treburile prin casă, dacă nu ai încredere să-ți lași copilul în grija altcuiva. Și mai bine ar fi dacă cineva îți poate ține locul pentru câteva ore, timp în care să te duci la film, la sport sau să faci orice altă activitate să te ajute să te relaxezi și să-ți încarci bateriile.

Nu dispera! Această perioadă nu durează o veșnicie și, odată ce ai parcurs-o, nu se mai întoarce (cel puțin până la al doilea copil):

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul