Cum tratezi hemoroizii in sarcina

Hemoroizii sunt vase de sange inflamate in zona rectala. Variaza mult in dimensiuni, de la cele cat o boaba de mazare la cele cat o boaba de strugure. Se pot dezvolta in interiorul rectului sau pot iesi in afara anusului. Hemoroizii in sarcina sunt foarte frecventi, insa creaza de cele mai multe ori neplaceri.

Pot da mancarimi si o stare de disconfort, sau pot fi chiar durerosi, cauzand sangerari, mai ales in timpul tranzitului intestinal.

De ce sunt hemoroizii mai frecventi in sarcina?

In timp ce uterul tau creste, constipatia si cresterea nivelului de progesteron fac mai probabila aparitia hemoroizilor in sarcina (precum si a venelor varicoase pe picioare).
Pe masura ce uterul se mareste, pune presiune pe venele din zona pelviana si pe vena cava inferioara. Acest lucru incetineste circulatia sangelui din partea inferioara a corpului, ceea ce mareste tensiunea asupra vaselor de sange situate mai jos de uter.
Constipatia (problema comuna in timpul sarcinii) poate de asemenea sa cauzeze sau sa agraveze hemoroizii in sarcina, deoarece ai tendinta sa te fortezi cand esti constipata.
Totodata, in timpul sarcinii, nivelul crescut de progesteron contribuie la constipare, incetinind tractul intestinal, si permite peretilor vaselor de sange sa se inflameze mult mai usor.

Hemoroizii sunt o problema comuna in cel de-al treilea trimestru. Unele femei fac hemoroizi pentru prima data in timpul sarcinii. Daca insa ai mai avut aceasta problema si anterior sarcinii, e chiar mai probabil sa le ai si pe perioada in care esti insarcinata sau in timpul travaliului.

Tot comun este si sa dezvolti hemoroizi trombozati, adica un cheag in interiorul unui hemoroid, ceea ce genereaza o umflatura mare, dureri puternice, dificultate la mers, sezut sau in timpul tranzitului intestinal.

Disconfortul si sangerarile de la hemoroizi sunt intalnite frecvent si in perioada de lauzie. De cele mai multe ori insa, hemoroizii dezvoltati in timpul sarcinii dispar la scurt timp dupa nastere, mai ales daca eviti constiparea.

Cum eviti hemoroizii in sarcina

1. Evita constiparea

Mananca alimente bogate in fibre (cereale integrale, fasole, fructe, legume) si bea cei 2 litri de lichide recomandate pe zi.

2. Foloseste baia cand ai nevoie

Nu te abtine cand ai nevoie la baie, dar nici nu te forta daca nu ai inca nevoie.

3. Nu sta pe toaleta prea mult

Daca nu ai nevoie, nu sta pe toaleta, deoarece aceasta pozitie pune presiune pe musculatura din zona anala.

4. Fa exercitii Kegel zilnic

Exercitiile Kegel intaresc musculatura din zona pelviana si ajuta la circulatia sangelui, reducand riscul de hemoroizi.
Aceleasi exercitii sunt foarte bune si pentru vagin si uretra si te vor ajuta sa iti revii mai usor dupa nastere.

5. Evita statul jos sau in picioare perioade lungi de timp

Daca jobul tau presupune statul la birou, ridicate si mergi cateva minute la fiecare ora.
Acasa, asaza-te pe o parte cand dormi, citesti sau te uiti la TV, pentru a evita presiunea suplimentara.

Cum tratezi hemoroizii in sarcina

Comprese reci

Tratarea hemoroizilor cu comprese reci poate ajuta la reducerea inflamatiei si la diminuarea disconfortului. Tot de mare ajutor sunt si compresele cu ceai de musetel sau nucul vrajitoarelor (hamamelis virginiana).

Bai calde de sezut

Pentru a scapa de dureri, baile calde de sezut ajuta de asemenea, insa daca sarcina este mai avansata, acestea sunt putin mai dificil de realizat.

Mentinerea igienei

Curata zona cu blandete dupa fiecare tranzit intestinal. Foloseste hartie igienica neparfumata, pentru a nu irita pielea, sau hartie igienica umeda.

Tratament medicamentos

Intreaba medicul care este cea mai buna solutie pentru tine. In principiu, acesta iti va prescrie un unguent dedicat sau supozitoare, care sunt mai indicate in timpul sarcinii decat alte medicamente.

Cand trebuie sa suni medicul?

Daca niciuna din metodele de mai sus nu functioneaza, sau daca ai dureri si sangerari, suna medicul. In unele cazuri va fi nevoie sa consulti un specialist, iar in rare cazuri sunt necesare proceduri chirurgicale minore.

Sursa articol: babycenter.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton