Cum vedem casatoria

70% dintre parintii copiilor de pana in 3 ani sunt casatoriti.

In Romania, familia monoparentala se „dezvolta” prin destructurarea familiei biparentale, si mai putin ca structura initiata de parinte celibatar, arata UNICEF.

Despre barbati

  • Barbatii se asteapta ca partenerele de viata sa le fie si prietene. Daca ele nu reusesc, gasesc ei altele, care sa fie dispuse. Numai ca sotiilor s-ar putea sa nu le placa…
     
  • Barbatii se asteapta ca sotiile sa le fie si mame – protectoare, ocrotitoare, sa ii inteleaga ori de cate ori este nevoie, sa ii accepte neconditionat, orice s-ar intampla.
     
  • Barbatii se asteapta ca partenerele lor sa spuna ceea ce gandesc deschis, fara ocolisuri, si sa si gaseasca solutii la probleme. Nu sa comenteze la infinit aceleasi lucruri.
     
  • Barbatii se asteapta ca o problema de cuplu, dupa ce a fost discutata si rezolvata, sa fie uitata. Sunt socati atunci cand sotiile lor se cramponeaza cu anii de situatii din trecut.

Despre femei

  • Femeile se asteapta ca barbatii sa continue sa le seduca, sa le curteze toata viata. Ori, de multe ori, pentru barbati, seductia este o parte a rezolvarii problemei (formarea cuplului), nu solutia.
     
  • Femeile se asteapta ca partenerii sa le citeasca gandurile si rar comunica deschis, explicit ce gandesc. Ca sa fie intelese de ei, gandurile trebuie formulate clar, ca o problema de matematica.
  • Femeile vor respect, recunoastere, egalitate. Dar e complet gresit. Nu poti sa vrei ceva care iti este dat prin nastere. Trebuie doar sa te respecti, accepti pe tine, ca sa o faca si celalalt.

Promisiuni desarte
Asa cum stim cu totii, in campaniile electorale se fac foarte multe promisiuni. Se onoreaza numai o foarte mica parte din ele. Dar cumva ne-am obisnuit cu asta si nu tragem la raspundere alesul pentru ca nu se tine de cuvant. Nu avem cum, de multe ori.

Cica il penalizam nemaialegandu-l data viitoare. Aiurea! In cuplu, insa, promisiunile din perioada alegerilor sunt considerate litera de lege. Chiar daca sunt la fel de electorale. Si, de multe ori, aruncam cu vorbele sub emulatia momentului seducerii partenerului.

Dar ne tinem de ele (de multe dintre ele) doar putin, la inceput. Apoi, ne revoltam deoarece facem prea mult pentru partener si relatie si ni se pare ca el nu face destul, ca primim foarte putin in schimb. Barbatii se revolta deschis si discuta problema cu partenera, femeile se revolta mocnit si fac greva, sau devin ostile si destabilizeaza tacit relatia, dorindu-si cumva ca partenerul sa le citeasca gandurile.

Pot trece si zece ani in care femeia sa adune ostilitate, iar barbatul sa creada ca totul este in regula. Asteptarile lor sunt diferite fata de modul de rezolvare a problemelor, pentru ca nu a fost discutat acest aspect de la inceputul relatiei. Si nu este de mirare ca asteptarile sunt diferite, pentru ca modul de a gandi al femeilor difera, in general, de cel al barbatilor. Femeile cauta cauzele, iar barbatii – solutiile problemei.

Rolul de gen
De data aceasta, nu ma refer la sceneta pe care o jucam la inceputul relatiei, la dansul ritualic de seducere a partenerului, ci la rolul de gen, feminin si masculin. De unde il invatam, astfel incat sa ne construim asteptarile atunci cand intram intr-o relatie?

Adesea, de la propriii parinti, prin opozitie fata de rolul pe care l-am observat la ei, de la alti membri din familie, de la normele din societatea in care traim (in comunitatile traditionaliste).

In relatia mea voi face ce am vazut ca facea mama/tata, ma astept ca sotia mea sa faca ce facea mama, iar daca nu mi-a placut ce faceau ei, gasesc comportamente opuse.

Dar, de multe ori, sfarsesc prin a ma trezi imitand comportamentele lor. Barbatul, in special, se asteapta ca sotia lui sa aiba o parte din comportamentele mamei (soacra femeii), ca rol de gen (rolul femeii in familie).

Text: Cristiana Haica; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii