Cum vedem casatoria

Mai adaugam putin fard peste masca celuilalt, imaginandu-ne ca are acele trasaturi pe care am vrea noi sa le aiba. Urmeaza, dupa un timp, sa ii reprosam ca nu le are, iar bietul partener nu pricepe ce vrem de la el. Ne legam de afirmatii facute intr-o doara, promisiuni iresponsabile sau mult prea vagi, si ne cramponam de acele cuvinte.

Promisiunile acestea seamana foarte mult cu cele din campaniile electorale, intre depunerea candidaturii si votare. Sunt foarte repede uitate. De ce? Pentru ca fiecare are propria agenda…
Ma intreba cineva daca exista diferente intre asteptarile pe care le au barbatii si femeile fata de casnicie.

Da si nu. In egala masura, barbatii si femeile pot avea asteptari si motive gresite pentru care intra in casnicie.

Adevarat, femeile sunt in mai mare masura determinate a se casatori ca sa scape de o familie parentala constrangatoare, poate agresiva, sau de presiunea mediului social (acele rude care intreaba mereu: „dar tu cand te mariti?”).

Barbatii, in mai mare masura decat femeile, au ca motiv gresit frica sau fuga de singuratate.
Sper ca in urma reflectarii asupra argumentelor noastre de a ne casatori sa nu descoperim astfel de motive.

Pentru ca ele sunt, din pacate, o fundatie foarte subreda pentru citadela pe care ne dorim sa o construim drept casnicie. Cat ar fi zidurile de solide, o fundatie subreda le va darama cand ne asteptam mai putin. Iar daca intre timp avem si copii, este si mai dramatic.

Cineva imi spunea odata: „ce sa zic, de parca ar exista casnicie perfecta…”. Nici nu cred ca exista si nici nu e de dorit o casnicie perfecta. Pentru ca, daca ar exista asa ceva, ea s-ar putea constitui intr-un model. Ce ar putea fi urmat cu putin efort.

Dar asta ar insemna ca o casnicie este ceva static, un substantiv. Ori aceasta presupunere este complet gresita. O casnicie este un verb – o permanenta actiune, miscare, modificare, transformare, evolutie. Nu stim cum va evolua ea, pentru ca evolutia ei are loc in functie de deciziile si actiunile noastre din fiecare secunda.

Atunci, este ceva ce evolueaza intamplator? Nu. Nu intamplator. Daca toate actiunile noastre comune (eu si partenerul), dar si individuale sunt facute tinand cont de un criteriu – sa nu faca rau relatiei -, atunci evolutia nu este intamplatoare.

Eu nu ma pot dezvolta (ca individ) intr-o relatie daca ma pun mereu pe mine deasupra relatiei. Daca astept ca numai partenerul sa dovedeasca iubirea ce mi-o poarta, iar eu sa ofer numai din cand in cand si numai ca raspuns la daruirea lui, ofilirea relatiei este sigura. Pentru ca, la un moment dat, oamenii obosesc sa mai investeasca. Si daca nu mai gasesc motive sa faca acest lucru, renunta.

Ce bine ar fi daca ni s-ar permite sa ne casatorim numai dupa ce am fi obligati sa spunem sincer adevaratele motive pentru care facem acest pas. Replica „pentru ca il/o iubesc” trebuie exclusa. Nu este un motiv suficient de puternic pentru o casatorie, ci numai pentru o simpla relatie.

Si daca partenerii ar mai vrea sa se ia dupa ce afla adevaratele motive, abia atunci sa mearga mai departe. Cu siguranta ar fi mai putine cupluri care sa treaca de aceasta proba de baraj, insa am avea semnificativ mai putine divorturi. Pentru ca esecul in casnicie incepe, de fapt, inainte ca ea sa aiba loc oficial.

Casnicia este un verb, nu un substantiv!
Casatoria nu este un substantiv. Este un verb. Nu este ceva ce primesti, obtii. Este ceva ce faci. Este modul in care ii arati partenerului tau ca il iubesti zi de zi. (Barbara de Angelis). Ar fi tare bine daca in discursul ofiterului starii civile s-ar include aceste cuvinte, sau daca le-am pune deasupra patului conjugal; si ar fi si mai bine daca am intelege semnificatia lor inainte de a face pasul cel mare.

Din pacate, multe femei se comporta cu casnicia ca si cum ar fi un substantiv. Dupa un timp, femeile se prind care e treaba, dar iau verbul ca pe o indatorire obositoare. Tot dupa un timp, multi barbati incep sa considere mariajul ca pe un substantiv si uita cum au inceput – promitand ca fac lucruri.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii