Piatra Neamț: O femeie a murit după ce a născut acasă, asistată de o moașă găsită pe Facebook

O femeie în vârstă de 42 de ani, din Piatra Neamț, a murit după ce a decis să nască la domiciliu, asistată de o moașă găsită prin intermediul rețelelor de socializare.

Femeia era la prima sarcină, suferea de trombofilie și de scleroză multiplă și a făcut o hemoragie puternică în timpul nașterii.

Femeia a ajuns pe 15 mai, în stare de șoc și intubată, la Spitalul Județean Piatra Neamț. Însă medicii nu au mai putu face nimic pentru a o salva. Se pare că doctorii îi recomandaseră să nască prin cezariană, dar ea a ales să nască în locuința ei, sub supravegherea unei asistente medicale cu studii de moașă', găsită pe Facebook.

Cristina Bălan a născut acasă, în propria baie, fără anestezie. „Cada era dezinfectată!'

„Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu.

De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat prof.univ.dr Mircea Onofriescu,citat de Observator.

Aesta a mai precizat că „România nu are reglementată naşterea la domiciliu. Iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. În România acest lucru este interzis.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la acest caz. Ei condamnă ferm aceste practici care pun în pericol viețile femeilor gravide.

„Dorim să transmitem pe această cale opiniei publice că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către o unitate spitalicească pentru a primi asistenţă medicală de specialitate şi a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg. Din astfel de practici se nasc drame. Drame care afectează pe termen lung atât familiile implicate cât şi pe noi cadrele medicale.

Condamnăm ferm astfel de practici. Și vrem să ne arătăm solidaritarea şi să transmitem un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos şi din păcate din ce în ce mai răspândit şi promovat în mediul online„, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, colectivului secţiei Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a SJU Piatra Neamţ.

Foto – arhivă


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri