În cuplu: învață să te cerți

Inevitabil, într-un cuplu apar și tensiuni. Motive de ceartă există în orice cuplu. Dar nu faptul că te cerți, ci felul în care te cerți spune ceva despre starea relației voastre. Dacă nu te cerți în gol, la nesfârșit, pe aceleași subiecte, cearta poate fi benefică pentru cuplu, spun psihologii.

Cearta este sau ar trebui să fie, în teorie, un soi de negociere. Ca în orice negociere, și în ceartă trebuie respectate niște reguli.

  • Nu ne certăm când unul dintre noi este obosit, înfometat, bolnav, băut, supărat din motive care sunt exterioare relației de cuplu sau este preocupat de altceva – are de făcut un proiect, se uită la tv la o emisiune interesantă  (pentru el) etc.
  • Nu ne certăm fără să știm de ce, doar ca să facem scandal, pentru că atunci nu vorm rezolva nimic.
  • Nu ne certăm pe subiecte tabu (nu ne legăm de familia celuilalt, de aspectul fizic sau capacitatea intectuală a partenerului),  nu aruncăm  gratuit jigniri și cu cuvinte care pot strica relația permanent și care nu se mai șterg din memorie nici după 100 de iartă-mă și 10 buchete de trandafiri.
  • Nu vom compara niciodată partenerul într-o ceartă cu alte persoane care reușesc să facă mai bine decât el anumite lucruri și nici nu ne implicăm prietenii în ceartă, aducându-i ca martori în favoarea reproșurilor pe care le facem.
  • Pentru a fi constructivă, cearta trebuie să aibă un subiect anume, nu să fie o recapitulare a tuturor subiectelor asupra cărora nu cădeți de acord. Nu aduce discuții din trecut în povestea pentru care te cerți, căci nu faci decât să divaghezi discuția și să închizi orice cale de comunicare. Aici, psihologii ne sfătuiesc să aplicăm regula celor 48 de ore. Dacă nu am menționat partenerului un lucru care ne-a supărat, fapta se 'prescrie' după 48 de ore, nu o aducem în discuție peste 7 ani, împreună cu 101 alte motive de reproșuri.

 

Cum să te cerți eficient

  • Nu lovi sub centură – nu te folosi de punctele slabe ale partenerului (pe care, în anii petrecuți împreună, le-ai identificat) pentru a ieși învingător într-o ceartă.
  • Nu te certa ca să ai dreptate – cearta nu ar trebui să fie o luptă pentru putere în cuplu, ar trebui să vă ajute să fiți un cuplu mai unit, să vă discutați (și rezolvați) problemele.
  • Ascultă când partenerul vorbește și încearcă să auzi ceea ce spune cu adevărat,  fără să conferi tu prea multe interpretări.
  • Nu încerca să dezamorsezi situația cu vreo glumă – când partenerul vrea să poarte o discuție serioasă, o glumă mai degrabă inflamează decât liniștește lucrurile.
  • Nu folosi generalizări – tu niciodată, eu întotdeauna etc. Lucrurile nu sunt în alb și negru, iar voi nu sunteți una și aceeași persoană, aveți viziuni diferite asupra aceluiași lucru.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie