De ce este bine să împărtășim copiii? Ce spun preoții

Împărtășania este esențială pentru creștinii de toate vârstele, iar una dintre dilemele părinților este legată de rolul acestei practici în rândul copiilor.

Ce este Sfânta Împărtășanie?

Sfânta Împărtășanie sau Euharistie, cum mai este numită, presupune unirea omului cu Hristos. Vinul și pâinea reprezintă jertfele Domnului și în timpul Liturghiei în care este invocat harul Sfântului Duh, ele se transformă în Trupul și Sângele Domnului. Primirea acestora de creștini are ca scop tămăduirea sufletului și a trupului. Preoții spun că este bine să împărtășim copiii cât mai des pentru că ceremonialul vindecă și întărește copilul trupește și duhovnicește', notează doxologia.ro.

Împărtăşania îl ajută pe fiecare să crească în binecuvântarea Domnului și să fie hrănit duhovnicește prin tot ce oferă Biserica, iar Sf. Împărtășanie este cel mai mare dar dumnezeiesc.' – a subliniat Octavian Moșin, preot de la biserica „Întâmpinarea Domnului'.

Este foarte bine să împărtășim copiii. Mântuitorul însuși ne spune: „Lăsați copiii să vina la mine, căci ca unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu!' Atunci trebuie să îi creștem pe ei în duh, în adevăr. Tocmai de aceea biserica a rânduit ca ei, copiii, să primească botezul din pruncie, să le dăm darul darurilor. Cel mai sfânt dar de pe Pământ este Hristos și este Dumnezeu prin Sfânta Treime în taina sfântului botez. Atunci ei cresc în duh și în adevăr.

Dezvoltăm această legătură sfântă și trainică, așa ca o temelie, cu Sfânta Împărtășanie, că să îi creștem pe ei în credință și să devină de nădejde, și pentru biserică și pentru țară și pentru societate în general.” – a spus și preotul Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Vioevodale Sf. Gheorghe Nou.

Când împărtășim copiii?

Potrivit preoților, după botez, copiii mici pot fi împărtășiți în fiecare duminică sau o dată pe lună. Copiii cu vârste de sub 7 ani pot fi împărtășiți fără spovdanie, deoarece se consideră că ei nu au încă discernământ în a face diferenața dintre bine și rău.

Copiii mici, de până în 5 ani, pot fi împărtășiți chiar dacă au mâncat, spun reprezentanții Bisericii.

Citeşte şi: Ce nu se mănâncă în Săptămâna Mare a Paştelui. Alimentele de post interzise în Săptămâna Patimilor

Consider că pruncii sugari şi copiii de până la 4-5 ani se pot împărtăşi chiar dacă au mâncat, dar odată cu creşterea, timpul dintre ultima masă şi împărtăşire trebuie să crească. Nu-i o problemă dacă un copil mic bea un ceai şi mănâncă nişte biscuiţi sau pâine cu miere/dulceaţă pe la orele 8 dimineaţa, apoi pe la 10-11 se împărtăşeşte.' – a explicat părintele Petru Pruteanu, pentru teologie.net.

Cum arată procedura de împărtășanie a copiiilor?

Cei mici sunt sunt împărtășiți la fel ca adulții. Părinții trebuie să fie atenți la copiii care primesc împărtășania, pentru ca ei să nu dea accidental peste mâna preotului și să verse Taina Împărtășaniei. Dacă vorbim despre bebeluși, aceștia trebuie ținuți de mamă pe partea dreaptă și trebuie să fie liniștiți, pe cât posibil.

Citește și: IPS Teodosie a împărtășit bebeluși cu aceeași linguriță în ziua în care la noi s-au anunțat 555 noi cazuri de COVID-19

Preoții mai spun că odată cu cei mici trebuie să se împărtășească și părinții. Iar dacă un copil se împotrivește acestei practici, el nu trebuie forțat să o accepte.

„Un preot responsabil nu trebuie să se bucure deloc atunci când vede că părinţii aduc copiii la împărtăşire, dar ei înşişi nu se împărtăşesc. Din punct de vedere misionar şi psiho-pedagogic, un asemenea gest trebuie acceptat doar ca excepţie, dar nicidecum ca regulă.

Personal cunosc foarte mulţi copii care au acceptat împărtăşania abia după ce şi-au văzut părinţii împărtăşindu-se. Dar sunt destule biserici unde copii sunt ţinuţi de mâini şi de picioare pentru a fi împărtăşiţi cu forţa, iar această violenţă traumează iremediabil o mulţime de suflete nevinovate.' – a adăugat preotul Pruteanu.

Foto – Pixabay


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton