De ce i se umflă pleoapele?

Pleoapele bebelușilor se umflă destul de repede și de des. Edemele au mai multe cauze: ele pot fi apărea în urma contactului cu anumite substanțe iritante, din cauza mușcăturilor sau înțepăturilor de insecte, pe fondul unor alergii. Edemele  pot fi provocate însă și de anumite infecții.

 

Mușcăturile și înțepăturile de insecte sunt cel mai adesea vinovate pentru umflarea pleoapelor. Dacă cel mic are un edem, căutați cu atenția în zona ochiului afectat semnul de înțepătură – cu excepția cazului în care a fost victima unui 'atac' al țânșarilor, de obicei, doar una dintre pleoape este umflată.

Substanțele iritante pe care copiii și le introduc în ochi pot fi o altă cauză a edemului pleoapelor. Pericolul este mai mare în perioada mersului de-a bușilea, când după orice explorare, bebelușul își pune mâna pe la ochi.

Febra de fân și conjunctivita alergică determină și ele pruritul și înroșirea ochilor, dar și edemul pleoapelor. Dacă apar edeme și în alte zone – gură, mâini, picioare – acest lucru sugerează o reacție alergică severă sau o retenție de lichide cauzată de o afecțiune a rinichilor. Mergeți imediat la medic!

Sinuzita și conjunctivita produc și ele edemul pleoapelor, dar și celulita periorbitală, o infecție bracteriană gravă, transmisă prin sânge. Datorită vaccinării antiHaemophilius, celulita periorbitală, care mai are ca simptome și înroșirea pielii din jurul ochilor și febra, se declanșează destul de rar.

Cum tratezi edemul pleoapelor

  • În cazul mușcăturilor și iritațiilor minore, spălarea zonei afectate ajută la calmare. Reacțiile alergice pot fi tratate cu antihistaminice (doar la recomadarea medicului, însă, nu luate după ureche!)
  • Dacă raportați medicului edemul pleoapelor, acesta ar putea recomanda și teste de sânge, pentru a exclude infecțiile serioase și o radiografie, dacă suspectează sinuzita, iar pentru a putea diagnostica o eventuală problemă a rinichilor va recomanda o analiză de urină.
  • Dacă problema este cauzată de o infecție bacteriană, va prescrie picături sau unguente antibacteriene.

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul