De ce le place copiilor Craciunul?

Copiii vibreaza mai mult decat adultii cand vine vorba de Sarbatori. Ei savureaza toate gesturile, gandurile, sentimentele care umplu totul in aceste zile fermecate. Pentru ei, este Craciun si asta e suficient.

1.Stim cu totii ca nu e vorba numai de a primi cadouri. Inca din luna noiembrie, mai ales daca mai da si un strop de zapada, copiii incep sa intrebe: „Vine iarna? Cat mai e pana vine Mosul?.

Desi nu neaparat el este motivul principal pentru care le tremura sufletelele de nerabdare in asteptarea minunatelor sarbatori de iarna. Copiii adora tot ce este legat de aceste sarbatori, inclusiv frigul de afara.

2.Copiii adora anticiparea Sarbatorii. Sunt in stare sa se gandeasca la minunatiile iernii inca din august. Cu cata febrilitate vorbesc ei despre „cum o sa fie…

Inainte de varsta de cinci ani, nu isi amintesc mare lucru de la Craciunul precedent, ca sa stie exact ce asteapta cu atata nerabdare, insa asta nu-i impiedica sa astepte emotionati Sarbatoarea.

Emotia ii insoteste in toate ritualurile premergatoare – scrierea de scrisori catre Mosul sau alte obiceiuri de familie.

De exemplu, o mamica ii punea pe cei mici sa deschida in fiecare zi a lunii decembrie, pana la Craciun, cate un cadou reprezentat de carti sau casete video despre aceasta sarbatoare, dar aceste „cadouri erau deja ale lor, in casa, adunate an de an.

In fiecare zi, se prefaceau surprinsi de „cadoul zilei: o carte cu poezii de iarna, alta despre nasterea lui Iisus, o caseta cu Barbie si Spargatorul de nuci, alta cu Tara Jucariilor.

3.Bucatele traditionale
Ritualul pregatirii cozonacilor si mirosurile specifice sunt amintiri frumoase. Mama sau bunica ar putea spune cu cata perseverenta se strecoara cei mici ca niste pisicute pe langa masa cu coca si cuptorul cu miros dulce de cozonaci calzi, cum se infiinteaza ei sa framante cu manutele lor macar un cocut, intreband invariabil an de an: „Ce pregatesti aici?, ascunzand in spatele acestei intrebari rugamintea de a fi luat „ucenic.

Fiecare familie are traditiile ei culinare, de la prepararea carora cei mici nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma – salata beuf, fripturica, carnatii, biscuitii dulci si cate altele. Acel „a face impreuna consolideaza sentimentul de a apartine unei familii.

4.Existenta traditiilor si ritualurilor da un sens trecerii zilelor, anotimpurilor. Orice poate intra in categoria traditii si ritualuri de familie, totul este sa le impliniti cu multa dragoste si bucurie; veti fi surprinsi cum aceste lucruri marunte sunt amintite si recreate de copiii vostri si ajung sa aiba chiar o viata a lor pe an ce trece.

Ca sa nu mai vorbim de traditiile legate de traditii… – in fiecare Ajun, fiul meu are grija sa deschida usa colindatorilor ca sa avem parte de belsug si fericire tot anul.

5.Ei, da, hartia de ambalaj, cutiile, pungile de hartie in care sunt ambalate cadourile… Mai colorate, mai stralucitoare, scot sunete interesante – , cutiile pot inchipui case, mijloace de transport, ascunzatori…

Imi amintesc de al doilea Craciun al baiatului meu, cand se bagase sub masa din sufragerie cu o mare de hartie de ambalat sub el si in jurul lui, inchizand si deschizand la infinit o cutie de carton tare cu o placere de neimaginat. Si sa nu care cumva sa ii iei vreo coala din cele stralucitoare!

6. Povesti la gura sobei
Le citim copiilor nostri povesti tot anul, dar povestile spuse iarna „la gura sobei, ghemuiti pe perne langa brad, sunt de neuitat.

Povestea Nasterii Domnului Iisus, in primul rand, legenda Sfantului Nicolae, povestea Fetitei cu chibriturile, a bradului, a Omului de Zapada, si cate altele sunt povestile pe care copilul nostru vrea sa le auda an de an langa brad, de Craciun.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie