Daca aveti si tehnologia necesara, nu uitati de casetele sau dvd-urile cu povesti de iarna de pe la noi sau din alte tari, cu personajele lui Disney cantand colinde si facand nazbatii, cu Mosul care mana sania trasa de reni, filmele despre Mos Craciun…
Exista atatea modalitati de a-ti relaxa mintea si trupul alaturi de copilul care intra in atmosfera Sarbatorii atat de deschis si cu atata pofta, de parca mereu ar fi primul Craciun si cel mai frumos din viata lui.
7.Cei care vin la usa sa cante „sus la poarta Raiului, sau pocnesc din bice pe strada de Anul Nou sau cunoscutii – bunicii, matusile si unchii, prietenii… Toti sunt acum sunt veseli, iti zambesc, sunt buni cu tine…
8.Este luna in care muzica ne insoteste, vrem sau nu vrem, in fiecare zi. Este vorba, desigur, in primul rand de colinde; copilul le invata la gradinita, la scoala, pe strada, daca e bebelus – de la mama. Este momentul in care orice om, cu sau fara voce, va canta.
Este vremea sa lasam muzica despre Iisus, despre iarna, despre bucurie, despre urari sa ne cuprinda pe toti, nu doar pe cei mici. Copiii nu vor uita niciodata colindul cantat de mama, de tata, de bunica. Creati-le acum amintiri frumoase!
9.Alaturi de cei dragi
Se pare ca acum, in apropierea sarbatorilor de iarna, mai mult decat oricand, parintii isi „baga in seama mai mult copiii.
Parca au nevoie in sfarsit de ajutorul lor, de parerea lor pentru a decora bradul si casa, pentru a ajuta la treburile casei, sa puna masa, sa faca lucruri cot la cot cu parintii – ceea ce-si doreau cei mici tot anul.
Dar, in sfarsit, acum se intampla. Ce sa mai spunem de faptul ca parca iubirea parintilor se arata mai mult in aceasta perioada.
Copiii sunt mult mai des luati in brate, mangaiati, pupati, invitati la discutii si la joaca alaturi de parintii lor. Si – minunea minunilor – mami si tati stau mai multe zile acasa!
Si se joaca cu ei, ies cu sania, sa faca om de zapada, sa se bata cu bulgari. Pentru ca, nu-i asa, Sarbatoarea Craciunului este o sarbatoare de familie. Si mai ales acum ne amintim ca suntem o familie si ne este dor de copiii nostri.
10.Dupa cum am observat cu totii, copiii intra in alerta la orice este nou in mediu (ia incearca sa schimbi ordinea jucariilor in camera…).
Din ziua in care pui coronita de Craciun pe usa si ghirlandele din oras sunt aprinse, totul parca devine magic.
Schimbarile care se produc in casa in luna decembrie – incepand cu decorurile specifice, bradul, modificarea obiceiurilor casei – sunt toate noutati care vor face mica lor inimioara sa bata mai tare. Este luna in care parca totul este altfel, fiecare camera, orasul, parintii…
11.De cand s-au nascut, copiii nostri au fost invatati sa le placa aceasta sarbatoare. Au observat bucuria familiei lor intampinand acest eveniment si au invatat din experienta observata. Daca uitam cumva, sa ne bucuram de Craciun, ei ne reamintesc s-o facem!
12.Este momentul in care se deschid sufletele. Nu vorbim aici despre banalul „de Craciun sa fim mai buni , ci de faptul ca suntem mai dispusi sa spunem ceea ce avem in suflete fara sa ne fie jena ca poate am putea parea penibili.
Suntem, noi adultii, mai dispusi sa ne exteriorizam vulnerabilitatile, amintirile de familie si, cu aceasta ocazie, copiii nostri afla despre noi.
13.Ce-mi raspund copii de patru-opt ani cand ii intreb ce le place la Craciun: „ca ma joc cu zapada; ca mergem la munte si ne dam cu sania; imi place pomul de Craciun; ca mami si tati stau cu mine, nu se mai duc la serviciu; ca mergem la nasu si imi da bani dupa ce cant colinde; ca vine Mos Craciun; ca s-a nascut Iisus; mie imi plac fulgii de zapada!”
Text: Cristiana Haica, Foto: Bobby Deal/Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2