De ce nu slăbesc? 7 cauze la care nu te-ai gândit

În fiecare primăvară, încurajate de soare și speriate de perspectiva de a ne etala (și în acest an) colăceii și celulitele pe plajă,  pornim o nouă cruciadă anti-kilograme. Dar prea puține ieșim învingătoare în această luptă. Află de ce nu slăbești!

Nu dormi suficient

O vorbă din bătrâni spune că somnul îngrașă. Ei, bine, e fix pe dos: lipsa de somn îți sabotează lupta cu kilogramele în plus. Dacă nu dormi suficient, metabolismul încetinește și asta influențează hormonii foamei – leptina și grelina. Leptina dă creierului semnalul că ești plină, în timp de grelina este semnalul că ai nevoie de hrană. În lipsa somnului, nivelul de leptină scade și se secretă mai multă grelină. Ca atare, simți nevoia să mănânci mai mult.

Mânânci zahăr 'ascuns'

Chiar și cerealele de tip fitness conțin mult zahăr. Citește etichetele tuturor produselor pe care le cumperi. Dacă vezi sirop de porumb, sucroză, glucoză, maltoză, fructoză, sirop de arțar, melasă, miere, concentrat din suc de fruct, stai departe de produsele respective. Ferește-te și de mezeluri – conțin foarte mult zahăr (pe lângă o mulțime de E-uri dăunătoare pentru sănătate).

Numeri calorii, nu nutrienți

Sigur că porțiile tale trebuie să fie mai mici, ca să scapi de kilogramele în plus. Dar în cruciada ta anti-kilograme ferește-te să devii obsedată de calorii. Concentrează-te mai degrabă pe calitate decât pe cantitate. Alege acele alimente bogate în nutrienți, chiar dacă au mai multe calorii.

Ești expusă la xenoestrogeni

Sună științifico-fantastic, dar xenoestrogenii (hormonii străini corpului nostru,  care se găsesc în plastic,  fertilizatori, detergenți și cosmetice) ne îngrașă. Când pătrund în organismul nostru, bulversează mecanismele prin care corpul metabolizează anumite elemente și favorizează înmulțirea celulelor de grăsime (hiperplazie), cărora le sporesc și capacitatea de a acumula grăsime (hipertrofie). Foarte multe cercetări leagă cel mai comun estrogen sintetic, bisfenolul A (BPA) de obezitate.

 Suferi de o dereglare hormonală

Sindromul polichistic ovarian, hipotiroidismul sau rezistența la insulină pot fi motivul pentru care nu slăbești, deși faci efoturi. Incidența acestor afecțiuni în rândul femeilor este din ce în ce mai mare. Înainte să te deprimi că acul cântarului nu se mișcă, mergi la medic, pentru niște investigații de specialitate.

Nu mânânci suficiente grăsimi

Când ții o cură de slăbire, toate grăsimile par rele. Însă acizii grași esențiali sunt foarte importanți pentru corp – după cum o sugerează și denumirea lor generică. Omega 3, 6 nu pot fi sintetizați de corp, așa că ne bazăm pe alimente precum peștele și uleiul de in, sau pe suplimentele alimentare,  pentru a asigura porția necesară de grăsimi bune. Studiile demonstrează că acizii grași esențiali pot influența apetitul nostru și ne determină să mâncăm mai puțin.

Corpul tău s-a programat

Așa numita set-point theory (dezvoltată de Joel Gurin și William Bennett în 1982) susține că organismul nostru este programat să se mențină la o anumită greutate, la care,  simplist spus, se simte și funcționează bine. Autorii acestei teorii, care are foarte mulți adepți, cred că acesta este motivul pentru care curele de slăbire nu funcționează pe termen lung. Este foarte greu să schimbi acest punct programat de către organism și chiar în cazul în care slăbești spectaculos, prin dietă și exerciții fizice, mai devreme sau mai târziu, corpul tău va tinde să ajungă la aceleași kilograme (și procentaj de grăsime) pe care și le-a setat singur.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton