De ce sa tii cont in alegerea numelui copilului

Cand vine pe lume, fiecare bebelus primeste un „set” de sunete si litere care-i vor alcatui numele. Asta il va ajuta sa fie identificat in grup.

Fiecare societate are propriile traditii legate de numirea unui copil, unele greu de inteles pentru oricine se situeaza in afara ei. In Africa, de exemplu, numirea unui copil e un prilej de sarbatoare si se petrece la o saptamana dupa nastere.

O persoana in varsta sopteste numele intai bebelusului, apoi in fata tuturor celor prezenti. Indienii americani isi numeau copiii dupa un eveniment care se petrecea in preajma zilei cand s-au nascut si, la fel, in China, numele atribuite copiilor aveau o semnificatie concreta.

Baietilor li se dadeau nume care sa reflecte bogatie si sanatate, fetelor li se alegeau nume „frumoase” si „gingase”. Numele copiilor din multe regiuni trebuiau sa contina si o particula din numele parintilor.

In schimb, evreii nu isi numeau niciodata copiii dupa cineva care inca traia, de teama ca nu cumva Ingerul Mortii sa faca o confuzie si sa-l cheme la el pe copil, nu pe varstnic.

Nume rau famate Multe prenume inspirate de celebritati, evenimente etc. au avantajul si dezavantajul ca sunt percepute ca atare, si in functie de gradul de cultura generala a celui care il aude rostit.

Nu toata lumea a auzit de Adolf Schreyer, asa ca, pana sa explici ca ti-ai numit copilul dupa un pictor, vei fi banuit ca-l admiri pe Adolf-ul mai celebru in istoria omenirii (Hitler).

33% dintre parinti aleg impreuna numele copilului si, de obicei, inca din timpul sarcinii (in proportie de 71%). In cazul in care copilul are alt sex decat si-a dorit mama, tatal este cel care decide numele – releva un studiu francez.

Influenta media
Televiziunea, in mod special, a influentat alegerea parintilor in materie de nume, si acest lucru a fost vizibil cel mai mult in anii ’90, cand foarte multi baieti au primit prenumele Dylan, dupa personajul seriei Beverly Hills 90210 – Dylan Mckay.

Alte seriale, filme care au facut istorie si s-au constituit in sursa de inspiratie: Sex and the City, Friends, Ally McBeal si, mai nou, saga Twilight.

Fara diminutive
Este de preferat sa nu alegi un diminutiv cand iti botezi copilul – la 2-3 luni, Bradut pare o alegere potrivita, insa daca la 30 de ani, micutul se transforma intr-un lungan de 2 metri si 100 de kilograme? La fel, Crenguta, Ciresica, Fulguta, Viorica/Viorel – nu sunt nume potrivite pentru niste adulti.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nume de copii