Dependenta de televizor

Violenta – un efect sau o scuza
Se pare ca expunerea copiilor la violenta ii face sa devina insensibili la ea si, totodata, mult mai agresivi. Si aici nu vorbesc doar de violenta din programele de la tv sau din jocurile de calculator, ci si (mai ales) de cea de acasa si de la scoala.

Dar violenta de la tv parca i-ar ruga frumos pe copii sa o imite, deoarece uneori este minunat ambalata si promovata ca amuzanta si extrem de eficienta pentru a obtine ceea ce iti doresti. Inclusiv personajele pozitive sunt de multe ori violente.

Daca parintele se chinuie sa ii transmita copilului ca nu e bine sa bati, lovesti etc., uneori tv-ul le spune ca, din contra, este foarte ok sa musti, sa dai cu pumnul sau piciorul daca esti un personaj cu intentii bune. Ceea ce e normal ca declanseaza confuzie in a face diferenta intre bine si rau. Si serios acum, intotdeauna personajele negative sunt pedepsite?

Ce se poate schimba in bine
Indiferent care ar fi explicatia sau scuza pentru abandonul in fata televizorului, cineva trebuie sa faca ceva. Se pare ca mama este cam mereu acel cineva.

Nu pentru ca ar avea imunitate naturala la tv, ci pentru ca, de multe ori, prin natura asumarii indatoririlor casnice, ea nu prea are timp sa se lase furata de micul ecran. Iar uneori mama „cea fara timp” lasa sa mearga televizorul non-stop in camera, chiar daca nu se uita la el, ignorand victimele colaterale.

Acel cineva care va salva membrii familiei din mrejele seducatoarei zeite a televiziunii va trebui sa incerce prin toate mijloacele:

  • sa limiteze numarul de ore de expunere la tv prin a aduce in camera unde este ecranul tv a unor alte centre de interes – carti, reviste, eventual un mic raft cu jucarii, puzzle etc., pentru a atrage atentia de la ecran, a nu pune sub nicio forma tv-ul in dormitor, a stinge televizorul in timpul meselor, in timpul temelor
  • sa faca in asa fel ca privitul la televizor sa devina un privilegiu, premiu, nu un drept – ai voie la tv (inclusiv adultii) dupa ce ai terminat ce ti-ai propus pentru acea zi, ai strans in camera etc.
  • sa dea un exemplu personal de limitare a sederii la tv.

Ofera-i copilului o alternativa
Si cea mai buna alternativa pare sa fie, din perspectiva copilului, joaca cu adultul, iar din perspectiva si spre beneficiul tuturor, iesitul in aer liber.

Daca timpul nu permite, puteti citi, asculta muzica sau dansa. Ca sa nu mai vorbim de activitatile practice, cum se numesc la gradi: pictat, colaj, decupat, mai dezvoltam cateva abilitati cu ocazia asta. Exista foarte multe posibilitati de a te distra in afara de a sta in fata televizorului.

Text: Cristiana Haica, Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament