Depresia după concediu

Concediul s-a terminat. Ce facem acum? Facem o depresie, desigur! Depresia după concediu este des întâlnită. După ce ne întoarem din vacanță ne apucă tristețea, disperarea chiar, putem avea tulburări de somn, chiar și tulburări digestive, uităm lucruri, suntem mai puțin atenți și mult mai anxioși. Ce te faci cu depresia după concediu?

 

 

Încă din ultimele zile de concediu, se instalează gândurile negre. Ne gândim cu groază la întoarcerea la birou, la toate mailurile care ne așteaptă și la tot ce avem de recuperat pentru cele 7, 10 sau, dacă am fost 'cuminți', 14 zile întregi de vacanță. De ce oare? Cel mai adesea, răspunsul este legat de faptul că, de fapt, nu ne place job-ul nostru și ne gândim că trebuie să ne întoarcem. Acest „trebuie să mă întorc la birou' va fi asociat întotdeauna cu nemulțumire și nefericire. Nimeni nu mă obligă, de fapt, să mă întorc la muncă, în afară de propria persoană, propriile decizii. Pe care ar trebui să ni le asumăm, ca orice adulți responsabili. Dar, după ce facem împrumuturi pentru a ne lua o nouă mașină și pentru a petrece vacanțe cât mai exotice, ne simțim stresați de gândul reîntoarcerii la birou, pentru că știm, de fapt, că nu ne permitem să rămânem fără un job și să nu mai putem plăti ratele pentru datoriile pe care le-am făcut ca să plecăm cât mai departe în concediu.

Cum să previi depresia după concediu

Părerile referitoare la durata optimă a unui concediu sunt împărțite. În timp ce unii susțin că ar fi indicat să te rupi de toate cel puțin 2 săptămâni, există păreri conform cărora tocmai această rupere de ritm și de viața 'reală' este motivul pentru care se istalează depresia după concediu. Dacă ești foarte activ și implicat în munca ta, este bine să nu-ți iei mai mult de 5-7 zile de concediu o dată (ca să nu fie ruperea de ritm prea mare) și să te întorci acasă cu cel puțin 2 zile înainte de a merge la birou, efectiv.

Cele 2 zile petrecute tot în concediu, de fapt, dar aproape de realitatea ta imediată îți permit să te acomodezi mai repede și să te și odihnești – mai ales dacă ai avut o vacanță activă.

În primele două săptămâni după vacanță poți prelungi starea de concediu și poți evita realitatea gri, aranjând pozele, povestind aventurile de vacanță cu rudele sau prietenii.

De ce mai apare depresia după concediu? Pentru că în timpul vacanței descoperim fisurile din depsresie 2cuplu. Pe timpul anului, avem puțin timp de stat împreună, fiecare lucreaza frenetic 8-10 ore pe zi, mai pierde cu transportul încă 2, doarme, în medie 7 ore pe noapte (vezi de ce ai nevoie de 7 ore de somn). În puținele ore rămase 'libere' se închesuie activitățile casnice, cumpărăturile, ritualurile de igienă etc. Practic, petrecem foarte puțin timp în cuplu, de fapt. Pe când în vacanță, stăm 24 de ore la un loc și avem ocazia să vedem de mai multe ori toate acele lucruri care ne deranjează la partener sau să descoperim cât de puține lucruri în comun avem, de fapt, chiar dacă încă ne leagă un copil (eventual).

De aceea, cele mai multe despărțiri se petrec după concediu, pentru că dacă existau deja tensiuni în cuplu, concediul poate fi un moment de clarificare. Fie se redeschid „ambasadele” între cei doi, fie se decantează frustrările și suntem nevoiți să ajungem la concluzia că o despărțire este inevitabilă. Și uite așa apare depresia după concediu…

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton