Dermatita atopica, o problema frecventa

Dermatita atopica e cea mai frecventa forma de eczema la copii (prevalenta de 10-20% la scolari).

E o maladie cutanata cronica, recurenta, intens pruriginoasa, in 70 -95% din cazuri aparand inaintea varstei de 5 ani, de obicei dupa varsta de 2 luni.

Istoricul parental de atopie (astm bronsic, rinita alergica) joaca un rol important, dar factorii de mediu sunt responsabili de prevalenta in crestere a dermatitei atopice (climat, urbanizare, expuneri precoce la anumiti alergeni, poluarea).

La atopici, lipsa unei substante din piele care mentine hidratarea acesteia, duce la aspectul de piele uscata, crapata si sensibila la iritanti externi.Dermatita atopica nu e cauzata de o alergie specifica, indepartarea asa zisilor alergeni din mediu si dietele restrictive nu sunt recomandate, s-a demonstrat ca nu duc la ameliorarea leziunilor copilului.

Cel mai important aspect al abordarii tratamentului este intelegerea mentinerii nivelului de hidratare a pielii si a faptului ca nu exista, din pacate, un singur medicament care sa vindece definitiv eczema atopica.

Tratamentul acestei boli necesita o abordare complexa, in care ingrijirea adecvata a pielii, utilizarea medicatiei conform prescriptiei medicului si evitarea factorilor declansatori, toate joaca un rol important.

E important ca mama sa realizeze ce anume irita pielea copilului si sa evite contactul cu acele substante, care pot fi detergenti, sapun, fum, produse de ingrijire cu alcool sau parfumuri, imbracaminte rugoasa, lana etc.

Aplicarea unui program regulat de ingrijire adecvata a pielii atopice, cu scopul de a restaura pielea bebelusului afectat aduce reale beneficii, cu spatierea puseelor si o piele fara leziuni.

Cremele emoliente au un rol foarte important, adresandu-se problemei principale a pielii atopice care nu mentine hidratarea. Baia trebuie sa fie zilnica, cu agenti de spalare care nu contin sapun, contrar unor conceptii invechite, care sustineau ca baile dese duc la deshidratare.

Medicul dermatolog sfatuieste mama ca baia cu apa calduta sa dureze maxim 15 minute, cu aplicarea imediata, in primele 3 minute, a emolientului care trebuie sa formeze o bariera protectoare care sa nu permita evaporarea apei din piele.

Folosirea cremei emoliente e la fel de importanta ca spalatul pe dinti al copilului! Acestea pot fi folosite de cateva ori pe zi, in funtie de gradul de uscaciune a pielii.

Cremele cu corticosteroid local adecvat trebuiesc prescrise neaparat de medicul dermatolog in functie de varsta copilului, severitatea, localizarea si extinderea leziunilor, acesta alegand forma galenica si puterea de actiune potrivita pentru fiecare pacient in parte.

Mama trebuie sa inteleaga ca acesta ramane o parte esentiala a planului de tratament al dermatitei atopice in pusee.

Medicatia antihistaminica ajuta in controlarea pruritului intens al copilului, care poate intretine leziunile prin scarpinat. Aceasta medicatie nu da dependenta.

Una din intrebarile frecvente ale mamelor e legata de siguranta folosirii corticosteroizilor
Medicatia cu corticosteroizi e sigura atata vreme cat e folosita corect. Anxietatea parintilor provine din utilizarea neadecvata,gresita, a unor corticosteroizi puternici la copil cu aparitia reactiilor adverse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton