Dezvoltarea copilului: provocările celui de-al doilea an

În primul an te-au preocupat mai mult probleme legate de sănătate, greutatea, dezvoltarea normală, abilitățile pe care trebuia  să le depindă, diversificarea. Acum, după prima aniversare, te simți mai stăpână pe tine ca mamă. Dar al doilea an vin viața copilului îți rezervă foarte multe surprize. Cum să te pregătești pentru ele:

Prima perioada din acest nou an va sta sub semnul… activitatii fizice mai intense. Invatand sa mearga si sa spuna primele cuvinte, copilasul incepe sa-si reclame dreptul la independenta. Ai grija sa ii asiguri un petrimetru de explorari sigure si sa-l feresti de pericolele de prin casa

Dupa primul an, copilul tau descopera valoarea lui'eu' si a lui'nu' si le folo­seste adesea, mai ales ca sunt cuvinte simple. Incepe sa devina constient de sine, ca persoana, dar asta nu inseamna ca e pregatit sa stea mai mult timp fara tine: se sperie daca iesi din camera, crezand ca l-ai parasit, si nu ii place sa stea singur. Anxietatea de separare, care apare in jurul acestei varste se prelungeste o perioada, dar reactia ta poate atenua temerile copilului. Citeste aici mai multe despre anxietatea de separare

Uneori, poate fugi sau, pe strada, se desprinde de mana ta, alergand in fata, dar vrea sa stie ca ii esti in preajma si il urmaresti, ca sa nu se piarda.

Anul al doilea de viata este oricum guvernat de o multime de noi descoperiri si sta sub semnul conflictelor intense: independenta data de mers si de descoperirea'eu'-lui se confrunta cu limitarile de limbaj, are emotii noi…

De aceea, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa dialoghezi prin intermediul jocului, ajutandu-l astfel pe copil sa invete cuvinte noi si sa isi exprime macar prin joc sentimentele.

Oricum, limbajul pe care inca nu-l stapaneste bine ii pune o multime de oprelisti, mai ales atunci cand vrea ceva si nu poate sa isi argumenteze cererea, cand se simte nedreptatit etc. Incapabil sa exprime complexitatea sentimentelor care il incearca, va apela, asadar, la tipete si plansete, pentru ca macar acestea au reactii imediate din partea adultilor.

Tot ce ai de facut in aces caz este sa-ti pastrezi cumpatul si sa zici, de pilda, calm:'Te ajut sa te incalti, imediat dupa ce vei inceta sa tipi'. Va trebui sa te astepti si la schimbari fiziologice, prima fiind ca nu mai mananca asa de mult: nu forta copilul sa manance cand nu vrea si fa-ti probleme doar daca scade sub greutatea normala la varsta sa.

De asemenea, perioada 1-2 ani inseamna o varsta critica in ceea ce priveste gustul pentru lectura. Copiii care sunt obisnuiti de pe acum cu cartile, le vor citi cu drag mai incolo, spun specialistii.
Asadar, citeste-i in fiecare seara o poveste (asta il va ajuta sa invete cuvinte noi), da-i in dar carti de colorat, cumpara-i mici albume ilustrate dupa care sa invete animalele, culorile, fructele etc.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul