Din tara somnului linistit

In Tara Somnului Linistit, copiii sunt veseli, calmi, inteligenti si cresc precum Fat-Frumos, deoarece bebelusii cresc bine daca dorm bine… Cum ajungem si noi in aceasta tara fermecata? Cristiana Haica, expertul Pampers va povesteste…

somn, dezvoltare, bebelus

Nevoia de somn variaza de la o etapa la alta de varsta, dar si de la un copil la altul. Un nou-nascut doarme aproape tot timpul (in medie 18-20 ore pe zi).

El se trezeste, dupa 2-3 ore de somn, sa manance si sa ii fie schimbat pampersul. Dar numarul orelor de somn pe care le petrece bebe dormind se va diminua de la o luna la alta in cursul primului an de viata.

Daca la 1-3 luni el mai doarme inca 18-19 ore, la 6-8 luni – 15-16 ore, la un an ii vor fi suficiente 14 ore de somn pe zi (12 ore noaptea si o repriza de 2-3 ore ziua). Asa cum spuneam, repartizarea somnului si numarul de ore petrecute dormind difera de la copil la copil – sunt copii mai somnorosi si copii foarte activi.

Sunt si bebelusi care incurca ziua cu noaptea, dormind toata ziua, iar noaptea fiind foarte activi si dornici de joaca. Atata timp cat este hranit, curat (nu are pampersul incarcat) si ii este cald, pe bebe nu il intereseaza prea tare daca este zi sau noapte.

Dar pe mama si tata – foarte mult. Ca sa il ajutam sa faca diferenta intre zi si noapte, ziua trebuie sa fie antrenat in activitati, sa fie scos afara, iar noaptea, cand se trezeste, va trebui sa i se vorbeasca bland, calm, in soapta daca se poate, pastrand lumina „mica” si mentinand linistea in casa, reducand activitatile sau stimularea cat mai mult posibil.

Dupa varsta de 4 luni, copilul incepe sa faca diferenta intre zi si noapte alocand noptii un somn mai lung, iar peste zi „atipind” numai perioade scurte (1-2 ore). Pe cat posibil, ar trebui sa incercam sa stabilim un orar al somnului.

Pentru a se dezvolta armonios, un bebelus nu are nevoie numai de lapte. Foarte importante sunt somnul, atmosfera din familie, dragostea parintilor sai, afectiunea, disponibilitatea, stimularea senzoriala adecvata, mangaierea, joaca, muzica…

Atentie la conditiile in care culcam copilul, caci pentru un somn linistit este nevoie de:

  • O masa buna, usor digerabila, hidratare suficienta, copilul trebuie sa fie curat, imbracat cu hainute comode, cu pampersul proaspat schimbat
  • Atmosfera familiala linistita, fara zgomote, fara lumina puternica, fara tensiuni intre mama si tata sau orice alt membru al familiei, fara discutii in contradictoriu
  • Camera trebuie pregatita – foarte bine aerisita, aerul trebuie sa nu fie nici prea uscat, nici prea umed, iar temperatura sa nu fie foarte ridicata.

Probleme si solutii
De la o anumita varsta, apar insa probleme cu somnul. Fie va incepe sa se trezeasca noaptea sau incepe sa se trezeasca dimineata foarte devreme (ora 5-6), fie este intrerupt somnul de plans, ori plange foarte tare seara inainte de culcare.

Exista mai multe explicatii pentru acest plans misterios de seara: fie este vorba de nevoia copilului de a-si descarca in acest mod toate tensiunile acumulate peste zi, fie mama este grabita si obosita si bebe reactioneaza la starea ei de nervozitate, fie nu vrea inca sa adoarma (mai vrea sa se joace).

De aceea, in aceste situatii, parintii trebuie sa isi pastreze calmul; cu cat cei din jur vor fi mai agitati, vor reactiona prin enervare la stresul bebelusului, cu atat copilul va plange mai mult. Mama si tata vor sta langa el, ii vor vorbi si il vor legana usor, poate ca plimbatul lent prin camera sau muzica in surdina vor reusi sa il linisteasca.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare