Din tara somnului linistit

Pe masura ce creste, crizele acestea de plans se raresc si vor disparea. Daca nu reusim sa calmam copilul, sa eliminam rapid plansul, nu inseamna ca suntem parinti rai. Insa va trebui sa ne pastram calmul si rabdarea, aratand copilului afectiune.

Atentie insa sa nu fie vorba de o nevoie reala nesatisfacuta a bebelusului – ii este foame, il doare ceva, este ud sau murdar, ii este prea cald. Caci daca nu descoperim care este aceasta nevoie, plansul enervat al lui bebe se va transforma in criza de furie…

Ritualurile sunt importante
Somnul – adormirea – poate insemna pentru bebe ca se desparte de mama si de tata si de jucariile lui. De aceea este bine sa cream chiar din primele saptamani de viata un ritual de somn in care sa-i aiba aproape pe mami si tati.

Un ritual pregatitor in care copilul sa aiba timp si de joaca, si de mangaieri si pupicuri, si de tot ce este nevoie pentru a pregati contextul in care va adormi linistit.

Ritualul trebuie sa fie placut si, foarte important, trebuie respectat in fiecare seara. Va trebui sa dureze suficient de mult sau de putin incat copilul sa nu isi doreasca sa il prelungeasca si nici sa il oboseasca peste masura, incat sa ajungem sa il enerveze.

Copilul se va simti in siguranta prin aceste ritualuri de nani: va avea certitudinea ca, in fiecare seara, mami si tati sunt acolo pentru el, ca are parte de dragostea lor si ca totul este previzibil, se afla sub control.

Ritualul ar trebui sa fie fix, la aceeasi ora zilnic, incat copilul sa-l recunoasca, sa ii faca placere si sa il asocieze cu momentul de relaxare dinainte de culcare.

Vom incerca sa instauram un „program fix” incepand cu ordinea in camera, aerisirea camerei, facem toate astea cu bebe in brate, povestindu-i, pe masura ce realizam lucrurile, ce se intampla.

Apoi ne mai jucam putin, dar fara a agita tare copilul, facem „mici” zgomotele si luminile casei, facem baita, masajutul, punem pampersul, hainele moi si caldute de nani, pregatim lapticul si, cu cantecul de nani sau povestea mica pentru copii, incet-incet adormim.

Somnul este unul dintre punctele esentiale de echilibru in dezvoltarea normala a copilului. In timpul somnului profund, organismul secreta hormonul cresterii. Ca urmare, copilul va creste mai bine daca va dormi suficient si linistit.

La bebelusi, somnul ajuta la dezvoltarea creierului, la asimilarea informatiilor pe care copilul le invata peste zi, la dezvoltarea memoriei.

Cand copiii au invatat mai multe lucruri in decursul celor cateva ore cand sunt treji, acestia vor dormi mai mult, deoarece, in timpul somnului, informatiile sunt prelucrate si stocate in memorie.

Text: Cristiana Haica, Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare