Doi părinți au refuzat donarea organelor fiului lor pentru de teamă să nu fie „excluși de la ritualurile creștinești”

Caz șocant în Suceava, după ce părinții unui băiat aflat în moarte cerebrală au refuzat să doneze organele acestuia pentru că așa le-ar fi spus preotul lor.

Părinții unui băiat de 14 ani, elev în clasa a VII-a, din comuna Mitocul Dragomireni, județul Suceava, diagnosticat cu o boală neurologică, au cerut ajutorul medicilor după ce suferit convulsii în timpul mesei și s-a înecat cu mâncare.

Medic: „Au fost intimidați cu excluderea de la ritualurile creștinești!”

Echipajul medical ajuns la fața locului l-a găsit pe băiat în stop cardio-respirator și l-a resuscitat timp de aproximativ 30 de minute, reușind în cele din urmă să-i repornească inima. Băiatul a fost transportat la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Suceava, iar câteva ore mai târziu medicii au constatat moartea cerebrală.

Cadrele medicale le-au propus părinților să doneze organele altor copii bolnavi și inițial aceștia au fost de acord, semnând documentele necesare. După consimțământ, medicii au început procedurile pentru o intervenție cât mai rapidă, așa cum se face în aceste cazuri.

Noi concluzii în cazul bebelușului din Suceava care a murit după botez. Ce spun medicii legiști

O echipă de la Spitalul Grigore Alexandrescu din București a ajuns la Suceava pentru a preleva ficatul adolescentului pentru un alt copil aflat în stare gravă în Capitală, notează știrileprotv.ro. Iar la Iași, alți șase copii au fost chemați la spital pentru stabilirea compatibilității cu privire la rinichi și cornee.

Câteva ore mai târziu, părinții copilului s-au răzgândit. Ambii lucrează ca zilieri la Mănăstirea Dragomirna și au informat medicii că refuză donarea organelor fiului lor. Tatăl ar fi recunoscut că după moartea fiului, ar fi avut o discuție cu duhovnicul familiei și acesta i-ar fi atras atenția că fiul său s-a născut întreg', potrivit reporterilor Pro TV.

Reprezentant Biserică: „Tatăl copilului nu a fost convins de duhovnic!”

'După discuția cu duhovnicul, au revenit asupra deciziei și au anulat șansele la trei copii, unul în stare gravă de la București, doi de la Iași. Au fost intimidați cu excluderea de la ritualurile creștinești dacă vor face un astfel de gest, s-au făcut numeroase demersuri, s-a încercat reluarea legăturii cu familia, nu s-a mai reușit revenirea asupra deciziei, inclusiv cu reprezentanții bisericii s-au contactat' – a declarat dr. Raluca Neagi-Movilă, coordonator regional la Centrul de Prelevare și Donare Moldova, potrivit sursei amintite anterior.

Reprezentații mănăstirii spun că nu au influențat în niciun fel decizia părinților.

„Maica stareță de la Mănăstirea Dragomirna a spus că tatăl tânărului este angajat al mănăstirii și dumnealui, tatăl copilului, n-a fost convins de duhovnic, ci a avut o discuție cu soția dânsului. El și-a dat acordul la spital, singur fiind, și apoi după ce au mers acasă, s-a reîntors cu soția și au revenit asupra deciziei și au anulat acordul de prelevare a organelor', a declarat pentru Europa Liberă, Alexandru Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au mai spus că Biseroca susține donarea, nu prelevarea'.

„Biserica susține donarea, nu prelevarea. Da, doar despre această situație este vorba (n.r. – când pacientul este viu și își dă consimțământul să-și doneze organele, nu când este în moarte cerebrală). Familia are tot dreptul să se consulte cu preotul și duhovnicul.' – a mai spus Sava.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri