Două dintre bacteriile care provoacă infecții grave mai ales în rândul copiilor nu mai răspund la tratament

Alertă medicală în Europa, după ce s-a descoperit că antibioticele au devenit ineficiente în cazul a două bacterii ce se transmit foarte ușor prin consumul de carne și lapte și ce provoacă infecții digestive grave, cel mai adesea în rândul copiilor.

Experții în sănătate spun că în prezent bacteriile Salmonella și Campylobacter nu mai răspund la medicamentele utilizate în mod obișnuit, atât la oameni, cât și la animale.

Infecțiile cu Salmonella sunt cel mai des întâlnite în rândul copiilor vara. Iar copiii mici sau cei cu un sistem imunitar deficitar sunt cei mai predispuși riscului de a face complicații.

Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), rezistența simultană la mai multe medicamente la om a fost constatată la niveluri scăzute. Dar nu și în cazul bacteriilor Salmonella și Campylobacter.

Un bebeluș a luat Salmonella, Rotavirus și a făcut meniningită din cauza unui cărucior de cumpărături

„Rezistența la antimicrobiene este una dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial, care afectează oamenii, animalele și mediul. Lucrul împreună rămâne esențial pentru abordarea acestei probleme complexe' – au explicat, oameni de știință de la ECDC și EFSA, Mike Catchpole și Carlos Das Neves.

„În munca noastră, încurajăm abordarea One Health, recunoscând legăturile strânse și interdependența sănătății oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului înconjurător'.

Cu toate acestea, s-a observat că din ce în ce mai multe bacterii provenite de la animalele destinate consumului uman sunt sensibile la antimicrobienele testate de medici. În plus, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (ESBL) și a beta-lactamazelor AmpC (AmpC) producătoare de E. Coli este în scădere, notează site-urile de specialitate.

O scădere a rezistenței bacteriei Salmonella la ampicilină și tetraciclină a fost observată la oameni în mai multe țări în perioada 2013-2021. Acest lucru a fost evident în special în cazul bacteriei S.Typhimurium, un tip de Salmonella asociat în mod obișnuit cu porcii și vițeii, care este adesea multirezistent la medicamente. Datele arată, de asemenea, tendințe de scădere a rezistenței a bacteriilor Campylobacter jejuni la eritromicină. Acest tip de antimicrobian este foarte important în tratamentul campilobacteriozei (n.r. – infecție acută ce are loc cu leziuni ale tractului gastro-intestinal).

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton