Dupa un an: cand mergem la medic?

Bebelus la medic

Poate iti aduci si acum aminte cum ai stat cu sufletul la gura in primele saptamani de viata ale bebelusului, cum alergai imediat la telefon sau la spital, sa intrebi doctorul ori pe adultii cu experienta din jurul tau ce sa faci ori de cate ori te confruntai cu cate o problema precum colici, dificultati la alap­tare, iritatii pe pielea micutului… Sau cum te duceai periodic cu cel mic sa faca vaccinurile, cum ai reactionat la o prima raceala…

Acum, copilul a implinit deja un an, obligatiile de a te prezenta la doctor s-au rarit, iar tu parca te-ai mai relaxat putin. Probabil te-ai si obisnuit cu cel mic si nu te mai panichezi asa, din orice: ai invatat o multime de lucruri, cum ar fi ca bebelusii fac febra ceva mai mare decat adultii, sau nu te mai temi atat de mult daca il ia de manuta cineva care nu s-a spalat bine pe maini. Nici greutatea nu i-o mai cantaresti atat de des, la calculul inaltimii mai raresti obser­vatiile, alimentatia i-o supraveghezi mai degraba la nivel general, fara sa mai cantaresti portiile (ca doar acum ai deja antrenament si poti calcula „din ochi), iar la medic nu mai e nevoie sa mergi in fiecare luna ca si pana acum, ci doar de doua, trei ori pe an.

Totusi, la ce anume ar trebui sa fii atenta in continuare?

Inaltimea, greutatea
Pastreaza bunul obicei de a-ti cantari si masura periodic copilul. Inaltimea si greutatea reprezinta „parametrii care iti indica cel mai usor daca are cumva carente in alimentatie sau probleme de sanatate. Oricum, nu uita ca printre factorii nutritivi exista cativa responsabili intr-o mai mare masura de cresterea in inal­time: proteinele, care sunt materialul de constructie a tesuturilor, bioelementele (calciu, mag­ne­ziu, fosfor, iod, fier, seleniu si zinc) si vitaminele (A, C, D si cele din complexul B). Ele participa la producerea hormonilor de cres­tere. De asemenea, somnul sana­tos este un factor important in crestere: in somn, glanda pituita­ra elibereaza in sange 70% din doza zilnica de hormoni de cres­tere.

Monitorizeaza-i inaltimea si greutatea! Obisnuieste-te sa faci masuratoarea trimestrial, macar pana la varsta de sapte ani.

Observa cum se dezvolta
Supravegheaza-i indeaproape apti­tudinile motorii, de vorbire, gandire si comunicare. Un copil care creste echilibrat ar trebui ca la varsta de un an sa mear­ga in picioare, macar cu sprijin, si sa spuna cel putin un cuvant. La un an si jumatate, sa mearga singur, sa spuna cel putin 15 cuvinte, sa bea fara ajutor din pahar etc. Un copil de doi ani normal dezvoltat poate alerga, poate vorbi folosind propozitii de doua cuvinte, iar unul de trei ani se poate deja catara, poate folosi propozitii mai lungi de doua cuvinte si recu­noaste culorile si formele. Patru ani este varsta la care deja merge pe tricicleta sau deseneaza cercuri si patrate. La cinci ani, este capabil sa se imbrace singur, sa sara si sa topaie si stie sa numere cel putin pana la zece. Exceptiile de la aceste standarde nu in­seam­na neaparat lucruri grave, dar, daca ai constatat la copilul tau o oarecare intarziere in vreuna dintre abilitatile enumerate mai sus, ar fi bine ca la urmatoarea vizita la medic sa-i vorbesti despre te­me­ri­le tale, pentru ca acesta sa-ti recomande analize specifice.

In fiecare an, un set de analize
Conform programului Ministerul Sanatatii, obligativi­tatea de a te prezenta anual la medic, pentru un set complet de analize, include si copiii de peste trei ani. Acestia pot merge direct la medicul gene­ralist, dar mai bine ar fi sa ceri avizul pediatrului. Un set de anali­ze obligatorii la copil va cuprinde, ca si la adult, exudat faringian, hemoleucograma, calciu seric, fosfataze alcaline, sideremie.

3 motive In plus
Chiar daca ai parte de un copil foarte sanatos si n-ai motive de ingrijorare, tot va trebui sa te prezinti la medic:

1.Vaccinurile de 1 an
La 1 an se face vaccinul DTP (diftero-tetano-pertusis) si antipoliomielitic. Urmeaza si alte vaccinuri si rapeluri.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton