Dupa un an: cand mergem la medic?

2.Analize de sange
Chiar daca ai un copil aparent normal, dinamic si care se dezvolta corect, el poate avea deficiente de vitamine si minerale, care nu se vad decat la analizele de sange facute o data pe an.

3.Inainte de cresa/gradinita
La cresa sau la gradinita, copilul „face cunostinta cu microbii altor copii, asa ca afla cum sta cu sistemul imunitar si ajuta-l sa si-l fortifice. Inainte de inscrierea la gradinita/cresa, ti se cere un aviz care sa ateste faptul ca cel mic e apt sa intre in colectivitate.

De ce plange copilul?
Plansul copilului la medic este cauzat in genere nu de frica, ci de diverse senzatii pe care mediul nefamiliar si mirosurile straine (de medicamente) i le creeaza. Frigul pe care il simte cand ii sunt date jos hainutele, senzatia stetoscopului rece pe piele, toate acestea il pot deranja pe copilul mic. Nu te panica daca il vezi ca bazaie un pic la inceput, dar grabeste vizita.

Copiii peste doi ani sunt stresati la doctor
Chiar daca sunt mici, nu inseamna ca nu isi dau seama ca-i duci la doctor. Copiii peste doi ani, din pricina unor experiente anterioare neplacute, pot asocia prezenta la doctor cu disconfortul si pot fi foarte stresati de me­diul dintr-o clinica: frica de injectie, de pilda, se naste nu neaparat din dure­rea cauzata de intepatura, ci pentru ca micul pacient nu s-a simtit „in regula cu persoana care i-a facut primele injectii. Sa i se ia sange sau un exudat faringian poate reprezenta un ade­varat motiv de stres daca medicii care ii fac analizele nu au antrenament cu copiii. De aceea, e mai bine sa mergi la pediatru si nu la medicul de familie, daca nu ai suficienta incredere in tactul lui.

Ai grija sa-l pregatesti
Ca sa reduci disconfortul copilului si sa nu fie nevoie sa repeti analizele, intereseaza-te din timp ce presupun cele pe care le are de facut sau cum trebuie sa iei probele cerute de medic (coprocultura, urocultura).
Ca si in cazul adultilor, atunci cand i se ia sange, copilul trebuie sa fie „pe stomacul gol.

De asemenea, nu e indicat sa fi facut inainte activitate fizica, sa fi alergat sau sa se fi agitat prea mult. Un alt exemplu: exudatul faringian se ia la cel putin trei-patru ore dupa ultima igiena a gurii – nu spala copilul pe dinti chiar inainte de a pleca, ci mai din timp.

Cum sa reduci stresul…
Arata-i celui mic cat mai multa afectiune. Daca are de facut analize care cer sa i se ia sange, tine-l de manuta si nu intrerupe contactul fizic cu el, mangaie-l si vorbeste-i cu caldura. Nu il ameninta sub niciun motiv, mai degraba promite-i o recompensa daca sta cuminte.

N-ar strica sa te joci cu el mai des „de-a doctorul, simuland ca tu esti medicul si obisnuindu-l sa se simta confortabil.

Profita de prilejul oferit de joaca pentru a-i explica celui mic, cat mai pe intelesul lui, ce se intampla cand faci analize, de ce este nevoie de ele… Ca si la oamenii mai mari, frica poate fi diminuata atat timp cat stim de ce ni se fac anumite analize si ce anume vom simti intr-o ipostaza sau alta.

Text: Alina Miron; foto:dreamstime.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate