Durerea in timpul nasterii

Multe gravide se gandesc cu groaza la momentul nasterii: sunt inspaimantate de ceea ce urmeaza, de durerea despre care au auzit din diferite surse ca este insuportabila.

durere, nastere, lamaze, anestezie epidurala, maternitate

Din aceasta cauza, pentru a scapa de aceasta durere, unele dintre ele isi programeaza mai degraba o nastere prin operatie cezariana, fara a se gandi insa la riscuri si recuperare. O alta parte a gravidelor isi doresc, totusi, sa nasca pe cale vaginala, dar vor sa recurga la anestezia epidurala.

Ce este anestezia epidurala? Este procedura prin care medicul anestezist injecteaza un anestezic local in spatiul epidural ce inconjoara maduva spinarii.

Anestezia blocheaza transmiterea spre creier a senzatiilor de durere provenite de la uter si vagin; gravidei ii vor amorti abdomenul si picioarele. In general, anestezia se face dupa ce colul are o dilatatie de 4 cm si efectul ei apare dupa aproximativ 30 de minute.

Daca stam bine sa ne gandim, anestezia epidurala are un singur avantaj si anume acela ca durerea este diminuata sau inlaturata. Dar acest lucru este valabil doar pentru mama; pe fat nu il ajuta cu nimic, ori si el trece print-un moment atat de greu…

Exista, insa si posibile dezavantaje ale anesteziei epidurale, atat pentru mama, cat si pentru fat:

Dezavantajele pentru mama sunt dependente de cantitatea de anestezic administrata si de felul in care fiecare organism reactioneaza la anestezic. Astfel:

  • creste riscul de cezariana, din cauza ca anestezicul poate reduce din eficacitatea contractiilor.
  • fiind amortita de la mijloc in jos, gravida va fi imobilizata la pat, ceea ce incetineste progresia travaliului, iar fatul se poate angaja incorect sau coborarea lui poate fi intarziata;
  • reduce din reflexul de a impinge si eficienta impingerii din cauza ca gravida nu isi va simti abdomenul, deci nu simte contractiile, nu stie cand si cum sa impinga;
  • incapacitatea de a urina in timpul travaliului, ceea ce creste posibilitatea leziunilor vezicale si lipsa tonusului vezical dupa nastere;
  • risc de tremurari, greata sau varsaturi;
  • scaderea tensiunii, ceea ce poate produce scaderea oxigenarii fatului si scaderea ritmului cardiac fetal. Din aceasta cauza, fatul va trebui mai atent monitorizat;
  • intarzierea declansarii lactatiei;
  • in rare cazuri, poate produce dureri de cap severe;

Desigur, majoritatea nou-nascutilor care provin din mame ce au apelat la anestezie sunt fara probleme, dar exista si cazuri in care bebelusul este afectat de anestezic.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton