Exudatul faringian – Cand este necesar si cand se efectueaza

Exudatul faringian este un test comun, cu precadere in cazul copiilor, folosit pentru a diagnostica infectii in gat. Desi nu este esential, multe gradinite si scoli cer parintilor efectuarea unui exudat faringian inainte de inscrierea in formele de invatamant.

Exudatul faringian este necesar pentru detectarea microorganismelor prezente in gat si pentru a vedea daca printre acestea exista si bacterii sau virusuri periculoase.

Un exemplu de astfel de microorganisme periculoase sunt bacteriile streptococice, precum streptococul piogen. Streptococii pot cauza infectii si imbolnavirea altor persoane.

Streptococii in general sunt foarte contagiosi si se raspandesc foarte usor in aer.

Care este scopul exudatului faringian

In majoritatea cazurilor, durerile in gat sunt cauzate de virusi si dispar in cateva zile in care se administreaza cel mult tratament simptomatic.

Exista insa si situatii in care medicul poate recomanda un exudat faringian, daca suspecteaza ca simptomele sunt de infectie bacteriana.

Inrosirea, umflarea gatului si aparitia unor zone albe, cu puroi, pe amigdale, precum si pete rosii pe cerul gurii, sunt semne de infectii in gat.

Aceste simptome nu arata clar insa daca infectia este bacteriana sau virala, motiv pentru care un exudat faringian poate fi necesar, pentru a putea trata infectia bacteriana la timp.

Cum se face un exudat faringian

La momentul prelevarii, medicul roaga pacientul sa deschida gura si sa lase capul pe spate.
Medicul va atinge apoi in mod repetat amigdalele si alte zone afectate din gat cu un instrument similar betisoarelor de ureche.

Din proba prelevata, la laborator se vor dezvolta culturile extrase din gat, pentru a identifica, daca este cazul, tipul microorganismelor periculoase.

Cum te pregatesti de un exudat faringian

E necesara evitarea apei de gura in ziua recoltarii, deoarece poate afecta microorganismele din gat.
E neaparat totodata sa ii mentionezi medicului daca ai urmat vreun tratament cu antibiotic, deoarece si acesta poate influenta rezultatul analizei.

Daca mergi cu cel mic pentru a i se face un exudat faringian, incearca sa il linistesti de dinainte, sa ii explici ca nu va durea nimic, daca este deja la varsta la care poate intelege.
In caz contrar, e posibil sa fie nevoie sa il tii cateva secunde imobilizat, cat timp medicul tamponeaza gatul pentru analiza.

Cat timp dureaza sa obtii rezultatul la un exudat faringian

Cresterea culturilor in laborator poate dura cateva zile. Odata crescute culturile, medicul poate recomanda un tratament cu un anume antibiotic, la care microorganismul este sensibil.

Daca exudatul faringian este negativ, inseamna ca nu exista bacterii ce provoaca infectii prezente in gat.

Sursa: healthline.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau