Femeia gravida si tratamentele stomatologice

Gravidele necesita o atentie speciala din partea medicului stomatolog. Cele noua luni de sarcina sunt o reala aventura si o perpetuua schimbare: fiziologica, hormonala, psihica.

Atat pentru ele, cat si pentru dentistul lor. Ceea ce presupune ca tratamentul stomatologic sa tina cont de modificarile fizice si psihice pe care le traverseaza pacienta. Stresul si anxietatea ies din calcul sau trebuie sa fie la nivel minim.

Daca esti insarcinata cel mai important tratament este profilaxia. Tratamentul stomatologic profilactic are un scop precis: igiena orala optima. Cum?

  • Prin controlul periodic al placii dentare bacteriene.
  • Prin reducerea inflamatiilor gingivale rezultate in urma tulburarilor endocrine.
  • Prin suplimentarea apei potabile cu fluor ( pare sa reduca semnificativ incidenta leziunilor carioase la copiii de pana la 10 ani). In timpul sarcinii, mai exact in ultimele doua trimestre, stomatologii recomanda sa iei zilnic 2,2 mg fluorura de sodiu.

Si totusi, daca ai nevoie de interventia dentistului in timpul celor 9 luni de gravidie, ia aminte. Perioada optima pentru tratamentele stomatologice curente este in timpul celui de-al doilea trimestru al sarcinii.

In trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie sa fie cat mai scurt, cu schimbari dese de pozitie ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.

Gravidelor aflate in primul trimestru de sarcina nu li se recomanda radiografiile dentare. Poti face astfel de investigatii abia in cea de-a doua etapa a sarcinii tale, cu conditia utilizarii neconditionate a sortului protector de plumb, care va reduce radiatia periculoasa la zero. Cu toate acestea, in anumite cazuri este de dorit evitarea expunerii la radiatii.

Recomandari pe perioada de sarcina si de alaptare:

  • anestezice permise: lidocaina, prilocaina. Mepivacaina trebuie administrata cu atentie si in doze reduse (dupa consult cu medicul curant);
  • aspirina se va administra cu grija in perioada sarcinii (risc de sangerare) si se va evita in perioada alaptarii;
  • acetaminophen se poate administra atat in sarcina, cat si in lauzie.;
  • ibuprofenul se foloseste cu atentie in primele doua trimestre si se va evita in ultimul trimestru (risc de sangerare);
  • codeina produce depresia respiratiei, de aceea se va folosi cu grija in timpul sarcinii. Este permisa in timpul alaptarii;
  • dintre antibiotice, sunt permise in ambele perioade: penicilina, eritromicina, clinda-micina, cefalosporinele, dar se va evita tetraciclina;
  • tratamentele protetice, chirurgicale sau parodontale complicate cu caracter definitiv se vor amana pana dupa nastere. Se rezolva doar urgentele dentare, care nu suporta amanare.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate