Fereste-ti copilul de pericole. Nu-l lasa nesupravegheat

Daca un copil nesupravegheat risca sa pateasca ceva chiar la el in casa, ce sa mai vorbim de afara! Aparent, orice parinte constientizeaza pericolele, insa realitatea dovedeste ca nu-i asa!


Despre afara si riscurile unui accident, statisticile sunt chiar inspaimantatoare… Si in aceasta situatie, nu putem identifica alt vinovat in afara de neglijenta (sau, mai grav, inconstienta) adultilor.

Iar unii parinti nici nu isi imagineaza ce risca – am vazut nenumarate carucioare cu bebelusii inauntru lasate la intrarea in magazin, in timp ce mama copilului era pierduta printre rochii si palarii, fara sa mai aiba ochi pentru micut.

Au auzit oare acesti parinti de traficul de fiinte umane? Au idee cati copii dispar anual si din ce motive sunt acestia rapiti? Evident, nu trebuie sa te transformi intr-un parinte posesiv, dar e suficient sa fii unul grijuliu, care sa isi ocroteasca micutul chiar si in cele mai neasteptate cazuri.

Iata si cateva dintre situatiile la care, daca nu te-ai gandit pana acum, este de datoria ta sa iei aminte. Si sa te corijezi, daca remarci ca este nevoie. Ori sa le explici celorlalti adulti care au grija de copilul tau (bunici, bona, matusi etc.) ca trebuie sa respecte anumite reguli.

Riscuri
In parc, la leagane – bona si o mamica stau de vorba, iar copilul se da singur intr-un leagan cu colturi de fier. Poate izbi un alt copil sau poate sa cada chiar el, iar leganul sa-l loveasca.

Mare atentie: nu zice nimeni sa nu stati de vorba, dar faceti-o fara sa va luati ochii de la copii.

Pe strada, masinile reprezinta un risc maxim, mai ales in marile orase.

Un ham facut dintr-un fular sau cumparat de la magazin te poate salva pana cand copilul o sa invete sa mearga cuminte pe langa tine.

Nu lasa copiii nesupravegheati in zone cu asfalt, garduri ascutite, gropi, cabluri dezgropate etc. Poti evalua dintr-o privire zona de joaca si poti decide imediat daca e riscanta sau nu.

Copiii lasati singuri la joaca, neluati de la gradinita sau de la scoala, trimisi pana la magazin sau cu gunoiul etc. risca foarte mult sa fie atacati de copii mai mari, care vor sa le ia banii sau, la fel de grav, risca sa fie rapiti.

Traficul de copii este un fapt caruia, desi se inregistreaza deja cifre ingrijoratoare la noi in tara, nu i se da suficienta importanta. Ar trebui sa te sperie cuvinte ca trafic de persoane, abuzuri sexuale sau trafic de organe!

Riscul accidentelor rutiere
Copilul are nevoie de aceeasi siguranta ca si voi atunci cand va suiti in masina. Si totusi, exista inca parinti care nu catadicsesc sa cumpere un scaun special pentru copilul de varsta mica sau care il asaza in spate pe copilul mai maricel, fara sa-l asigure cu o centura de siguranta.

Daca, pe langa sofer, mai este un adult in masina, acesta trebuie neaparat sa stea cu cel mic in spate. Este celebru cazul unui copilas care a deschis usa masinii si a iesit in plin trafic (filmul circula si acum pe internet).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice