Genii in miniatura

Pana la trei ani citeste, inventeaza situatii uluitoare sau face calcule pe care nici tu nu esti in stare sa le duci pana la capat.

Nu e autist si nici nu are alta afectiune mintala. Atunci, e genial! Ii schimbi scutecele sau ii legi sireturile, il ajuti sa se spele sau sa se imbrace. Are nevoie de tine pentru cele mai elementare activitati.

Dar daca micutul tau, care arunca mancare in tine cel putin o data pe zi, e supradotat? Ti-ai pus vreodata aceasta intrebare? Din frageda pruncie, exista cateva indicii care iti pot spune ca viata ta se invarteste in jurul unui geniu.

Copilul tau ar putea fi supradotat daca: este extrem de rapid cand vrea sa faca ceva, nu are nevoie de foarte mult somn, merge cu mult inaintea majoritatii sau vorbeste cu mult inaintea altor copii, investigheaza toate obiectele din mediul lui si incearca sa faca legaturi intre ele si poate deosebi rapid realitatea de fantezie.

De exemplu, te intreaba care e adevarul despre Mos Craciun la o varsta extrem de mica. In plus, il intereseaza foarte tare numerele sau literele cu mult inainte de gradinita.

Pragul de trei ani
In general, copiii supradotati incep sa faca exercitii simple de matematica sau incep sa citeasca la trei ani. Dar poti avea acasa un supradotat chiar daca nu are astfel de activitati la aceasta virsta.

Studiile arata ca micutele genii, care vor obtine ulterior peste 140 de puncte la testele IQ, nu sunt interesate, in prima parte a copilariei, de lucrurile familiare, ci doresc in permanenta informatii noi despre orice. Iata un exercitiu destul de simplu: arata-i copilului tau diferite obiecte timp de un minut.

Multi parinti doresc sa-si vada copiii geniali, dar mai bine si-ar dori sa-i vada fericiti – spunea fizicianul rus P.L.Kapitza, laureat al Premiului Nobel.

Observa viteza cu care le priveste. Apoi arata-i un obiect nou si unul dintre cele pe care le-a mai vazut. Copiii supradotati aleg intotdeauna obiectul pe care nu l-au mai vazut niciodata. Micutii geniali sunt, in general, frustrati daca le repeti aceleasi cantece, aceleasi jocuri, aceleasi povesti.

Din pacate, multi parinti cred despre acesti copii ca sunt rasfatati daca isi doresc intotdeauna noutatea. Nici educatorii sau invatatorii nu prea stiu cum sa se poarte cu un copil peste medie.

Pe de o parte, ei sunt constransi de programa scolara, care prevede ca anumite teme sa fie predate in anumite intervale de timp, pe de alta parte, din pacate, nu toti au calitatile pedagogice necesare si trateaza un copil cu potential ca pe un copil-problema sau cu handicap.

Cum sa te porti:
– Lasa-l sa experimenteze ce i se pare interesant.
– Nu-i repeta ca e un geniu
– Incearca sa nu-l lasi sa se izoleze, desi copiii de aceeasi varsta cu el, in general, il plictisesc.
– Nu il opri daca vrea sa studieze o anumita materie. Incurajeaza-l si pune-i la dispozitie cat mai multe informatii si materiale.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton