Genii in miniatura

Cum ii testezi inteligenta
Potrivit studiilor, intre 5 si 10% din populatia lumii e reprezentata de supradotati. Testele IQ sunt bune pentru determinarea acestor capacitati, dar trebuie sa ai grija sa fie in limba materna a copilului.

Un copil supradotat depaseste pragul de 140 la testele de inteligenta Wisc-III (speciale pentru copii), care pot fi facute inca inainte de implinirea varstei de sase ani. In cazul in care la aceste teste ajunge la scorul de 180, ai in casa un adevarat geniu.

Majoritatea se situeaza intre 85 si 115. Sa spunem insa ca micutul obtine undeva peste 140. Dupa ce iti trece sentimentul de mandrie, trebuie sa te gandesti serios ce poti sa ii oferi ca sa nu… il plictisesti.

Einstein nu e un exemplu potrivit
In general, cand ne gandim la un geniu, primul care ne vine in minte este Albert Einstein. Nu-ti dori sa ai acasa un al doilea Einstein. Celebrul om de stiinta tine capul de lista al celor despre care se stie cu certitudine ca au avut sindromul Asperger.

Adica era un autist foarte inteligent. Universul fizicii era pentru el singura modalitate de existenta, singura lume in care putea fi fericit. Aproape toti cei care sufera de tulburarea Asperger dau dovada de capacitati iesite din comun.

Geniali sau obisnuiti? Un contraexemplu
Thomas Edison detine inca recordul pentru cele mai multe inventii patentate. Peste 1.000, dintre care 400 realizate intr-un singur an.

Din copilarie, a inceput sa-si piarda auzul, si la scoala era ultimul din clasa – de altfel, dupa trei luni s-a incheiat „cariera lui de scolar. Mama lui, fosta invatatoare, s-a ocupat de educatia fiului ei.

Edison avea sa marturiseasca mai tarziu: „Mama mea era atat de sigura de mine, incat am crezut, de cand eram mic, ca aveam pentru ce sa traiesc, aveam pe cineva pe care nu trebuia sa-l dezamagesc.

V-am spus pe scurt povestea lui Edison, voua, parintilor care nu aveti un copil „genial. Nici un test IQ nu poate garanta succesul si fericirea unui copil, asa cum nici o nota proasta nu i-a impiedicat sa exceleze pe cei pe care ulterior lumea i-a clasificat ca geniali.

Unde il duc la scoala?
Copiii supradotati au nevoie de programe speciale, care sa le puna in valoare abilitatile. Intr-o clasa „obisnuita ei pot fi priviti asemenea copiilor cu handicap si se simt respinsi.

IRSCA Gifted Education a lansat in ianuarie 2006 Programul National Gifted Education. Copiii cu abilitati deosebite pot fi alaturi de cei asemenea lor, pot merge gratuit la cursuri in weekend si invata mai multe despre ceea ce ii pasioneaza.

Detalii despre acest program pe www.supradotati.ro. IRSCA a fost si initiatorul proiectului de lege privind educatia tinerilor supradotati capabili de performante inalte, aprobat de Parlament in decembrie 2006.

Marci inregistrate:
Oricine are in minte cateva exemple de copii geniali, care au excelat in diferite domenii.
Wolfgang Amadeus Mozart, care la varsta adolescentei scrisese deja opere intrate in istoria muzicii, si Shirley Temple, care la cinci ani neimpliniti era deja vedeta la Hollywood, sunt doi dintre cei mai cunoscuti copii-minune. Dar lista micutilor care au excelat in diferite domenii este mult mai lunga.

John von Newman facea calcule complexe la sase ani si tot atunci spunea glume in greaca veche.
Kim Ung-Yong, vorbea si mergea la cinci luni, a intrat la o facultate de fizica la varsta de patru ani si si-a dat doctoratul cand implinea 11 ani.

Akrit Jaswal, cel mai tanar absolvent al unei universitati de medicina din India, citea la trei ani Shakespeare in original si a operat pentru prima data cand avea sapte ani!

Hana Makhmalbaf a regizat primul lui film cand avea opt ani.
H.P. Lovecraft recita poezii la doi ani si scria unele la cinci ani.

Alexandra Nechita avea prima expozitie personala de pictura la opt ani, ceea ce i-a adus renumele de micuta Picasso (spaniolul pictase si el cateva tablouri celebre pana la acea varsta).

Iulia Hasdeu, celebra fiica a unui istoric, om politic si scriitor roman, care la doi ani si jumatate stia sa citeasca, la patru ani scria, la cinci ani compunea primele poezii, iar la opt ani isi dadea examenele pentru cursul primar. Cunostea deja franceza, germana si engleza. La 11 ani termina gimnaziul „Sf. Sava, apoi intra la Conservator. S-a stins din viata la 19 ani.

Text: Viorel Oprea, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie