Elevii și profesorii se vor bucura de o zi liberă în prima săptămână din octombrie, pe data de 5, la nici o lună de la începerea noului an școlar.
Ziua Internațională a Educației, sărbătorită an de an pe 5 octombrie, va fi anul acesta într-o joi. Iar conform ordinului privind structura anului școlar și a contractului colectiv de muncă din învățământ, în această zi nu se țin cursuri.
În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri' – se arată în articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024, notează edupedu.ro.
Această zi liberă pentru elevi și profesori vine cu trei săptămâni și două zile înainte de prima vacanță a anului școlar care a început pe 11 septembrie. Astfel, pe 28 octombrie se încheie primul modul de învățare și va urma o primă vacanță care va dura o săptămână.
În România, Ziua Mondială a Educației este marcată de Ziua Învățătorului (5 iunie) și a fost introdusă în structura anului școlar 2013 – 2014, conform unei decizii luate de ministrul Educației Naționale de la vremea respectivă, Remus Pricopie, dar și de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret').
Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale. Iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare', a declarat Marius Nistor, pentru aceași sursă.
Președintele FSE Spiru Haret a explicat apoi și de ce se sărbătorește Ziua Educației prin lipsa de la cursuri: Pentru că ar trebui să o celebrăm prin altceva, dar cum guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială, atunci a venit prin această recompensare. Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial'.
Foto – 123rf.com