Ghid de prim ajutor pentru copilul tău

Inevitabil, la un moment dat, în mijlocul nenumăratelor sale explorări, micuţul tău se va accidenta. Fie că-şi juleşte coatele şi genunchii, fie că se înţeapă, se taie  sau se loveşte în ceva, nu te panica, la urma urmei, asta înseamnă copilărie. Iată câteva sfaturi care să-ţi   fie de ajutor:

 

 

Tăieturi şi zgârieturi
Atunci când încep să meargă, copiii se lovesc de tot ce le iese în cale, alegându-se astfel cu nenumărate vânătăi, zgârieturi sau chiar tăieturi.

Ce să faci:
În primul rând spală-te pe mâini cu apă şi săpun. Spală apoi cu apă locul cu pricipa, îndepărtând sângele sau corpurile străine.

Tamponează zona cu un tampon steril pentru a o usca. Dacă sângerarea nu s-a oprit, ţine apăsat câteva minute pe rană, pentru a o opri.

Aplică apoi un unguent antibacterian, pentru a preveni infecţia, apoi acoperă rana cu un bandaj curat.

Ţine bandajul pe rană până când aceasta se vindecă, curăţând-o periodic şi aplicând unguent. Uită-te după semne de infecţie.

Ţinând rana acoperită şi nelăsând-o să formeze crustă ajută procesul de vindecare şi, de asemenea, ajută să nu rămână cicatrice.

Când să mergi la doctor:

  • dacă tăietura este adâncă sau mare ca lungime,
  • dacă a intrat nisip sau altceva în adâncime,
  • dacă a fost provocată de un obiect ruginit
  • dacă a fost provocată de o muşcătură de animal
  • dacă nu poţi opri sângerarea după ce ai aplicat presiune timp de 5 minute pe rană

 

Arsuri
Fie că sunt provocate de un fier de călcat încins, o cană de cafea fierbinte, acestea pot fi periculoase.

Numai arsurile de gradul I pot fi tratate acasă. Acestea afectează numai stratul de la suprafaţa pielii, nepătrunzând adânc, cauzând roşeaţă, dau nu şi băşici.

Ce să faci:
În prima fază, pune zona afectată sub jetul de apă rece şi ţine aşa timp de câteva minute. Acest lucru va scădea temperatura în zonă.

Evită însă să pui apă extrem de rece, de la frigider, sau gheaţă, care ar putea reduce circulaţia sangvină în zona respectivă.
Aplică o cremă cu aloe vera pentru a ameliora durerea şi acoperă zona cu tifon umed.

Nu aplica gheaţă, unt, lapte sau alte remedii băbeşti, care ar putea să facă mai mult rău decât bine.

Când să mergi la doctor

  • dacă apar băşici (asta înseamnă că arsura este mai profundă)
  • dacă arsura acoperă o zonă extinsă, chiar dacă nu s-au format băşici
  • dacă este localizată pe faţă sau pe organele genitale

 

Înţepăturile de insectă
Înţepăturile de ţânţari, albine şi alte insecte le pot cauza micuţilor diverse probleme, mai ales că pielea lor este mai sensibilă decât a noastră.

Deşi majoritatea înţepăturilor sunt de cele mai multe ori dureroase, dar infensive, trebuie să fii pregătită în caz de reacţii alergice sau infecţii.

Ce să faci:
Dacă micuţul îşi scarpină înţepătura de ţântar, încearcă să aplici o compresă cu apă rece sau să pui un cub de gheaţă timp de un minut pe zona respectivă.

Dacă înţepăturile sunt multiple, prepară o pastă din trei linguriţe de bicarbonat de sodiu şi o linguriţă de apă şi aplică pasta astfel obţinută pe locul afectat.

De asemenea, taie unghiile micuţului, să nu se rănească atunci când se scarpină.

În cazul înţepăturii de albină, aceasta îşi lasă acul în interior. Acest ac conţine venin. Nu încerca să scoţi acul cu degetele, pentru că se va elibera şi mai mult venin.

Foloseşte o pensetă sau ceva ascuţit pentru a trage acul repede şi eficient din piele.
Spală zona cu apă şi săpun şi aplică o compresă cu apă rece timp de câteva minute. Apoi aplică pasta din bicarbonat de sodiu şi apă.

Atunci când iesiţi la iarbă verde, aveţi grijă la căpuşe. Când intraţi în casă, schimbaţi-vă hainele şi puneţi-le la spălat şi verifică pielea copiilor să nu aibă vreo căpuşă.

Pentru a îndepărta o căpuşă, foloseşte o pensetă şi apuc-o cât mai aproape de zona cu care s-a înfipt în piele. Trage de ea încet, având grijă să nu o striveşti, pentru că rişti să se rupă şi să rămână o parte în piele.

Dacă trăieşti într-o zonă unde bolile provocate de căpuşe sunt frecvente, păstrează căpuşa într-un recipient închis şi mergi la medic.

Când să mergi la doctor

  • dacă gaura cauzată de muşcătură este neobişnuit de mare
  • dacă zona respectivă devine foarte dureroasă
  • dacă zona pare să fie infectată

 

Loviturile la cap
Cu siguranţă nu vei uita prima lovitură a micuţului tău, mai ales dacă aceasta va fi la cap. Nu intra însă în panică, nu îl ajuţi cu nimic dacă îţi pierzi calmul.

Vor fi multe lovituri şi vânătăi de-a lungul timpului. Însă trebuie să înveţi să faci diferenţa între cele care se vindecă dacă pupă mama' şi cele care au nevoie de îngrijri medicale.

Ce să faci:
Dacă micuţul cade şi se loveşte la cap, examinează-l atent, vezi dacă are mai multe lovituri, dacă are răni deschise şi cum se manifestă în următoarele zile, dacă are schimbări de comportament sau nu. Aplică o compresă rece pentru a reduce umflarea zonei.

Când să mergi la doctor

  • dacă cel mic vomită
  • dacă-şi pierde cunoştinţa
  • dacă e apatic, nu vrea să se mai joace
  • dacă e mai tăcut decât de obicei, mai iritabil, mai obosit
  • dacă are dureri de cap
  • neapărat trebuie să mergi la medic dacă cel mic cade de la o înălţime mai mare de 1 metru

 

Aşchii
Îndepărtarea unei aşchii din pielea unui copil poate fi o provocare şi pentru cei mai abili părinţi.
Este de ajutor dacă la operaţiune participă doi adulţi, unul să scoată aşchia şi altul să îi distragă atenţia copilului.

Ce să faci:
Spală zona respectivă cu apă şi săpun, apoi dezinfectează o pensetă şi cu ajutorul acesteia prinde aşchia şi trage-o afară. Aplică apoi o cremă antibacteriană. Dacă zona în care a intrat aşchia se poate murdări cu uşurinţă (de exemplu, talpa piciorului sau degetele mâinii), pune un plasture sau un pansament, pentru a preveni infectarea.

Dacă aşchia nu are un capăt afară de care să o poţi apuca şi a intrat toată în piele, las-o aşa câteva ore, iar după aceea verifică dacă nu cumva încearcă să iasă singură şi deja i se vede un capăt.

Nu băga niciodată obiecte ascuţite în piele, pentru a face loc aşchiei să iasă sau pentru a o prinde, pentru că acestea pot cauza infecţie.

Când să mergi la doctor

  • dacă nu poţi îndepărta aşchia în condiţii de siguranţă

 

Înecare cu mâncare sau diverse obiecte
Copiii mici au tendinţa de a băga în gură tot ce prind. Fiţi atenţi la jucăriile pe care le cumpăraţi, să fie recomandate pentru vârsta şi nevoile copilului, şi nu-l lăsaţi niciodată nesupravegheat.

Ce să faci:
Dacă micuţul dă semne de sufocare, dar plânge sau tuşeşte puternic (ceea ce e un semn că nu există un blocaj, sau, dacă există, este mic), încurajează-l să tuşească. Acest lucru poate să ducă la scoaterea afară a obiectului înghiţit.

În cazul în care copilul nu mai poate să respire, să tuşească sau nici măcar să plângă, dacă începe să se învineţească, aplică următoarele proceduri:

  • ţine copilul cu faţa în jos, astfel încât capul să fie mai jos decât pieptul (îl poţi ţine pe una dintre mâini)
  • sprijină-i capul în jurul maxilarului şi zona de sub piept (poţi sprijini această zonă de coapsa ta)
  • aplică cel puţin 5 lovituri mai puternice între omoplaţii copilului

Dacă micuţul se sufocă în continuare, întoarce-l cu faţa în sus, într-o poziţie în care capul să fie mai jos decât pieptul. Îl poţi ţine pe genunchii tăi. Pune două degete în mijlocul sternului (capul pieptului) şi apasă tare de 5 ori.

Atenţie: aceaste proceduri sunt valabile pentru copiii mai mici de un an.

Dacă bebeluşul nu dă semne că şi-a revenit şi nu scoate afară obiectul înghiţit, sună la salvare sau mergi cât mai repede la cel mai apropiat spital.

 

Otrăvire accidentală
Cei mici tind să creadă că tot ce le pică în mână e de mâncare, ca atare vor băga în gură tot ce prind.

Dacă ai motive să crezi că micuţul a ingerat substanţe otrăvitoare, sună imediat la salvare şi cere-le să te sfătuiască în legătura cu ce trebuie să faci până la sosirea medicilor.

Nu îl face să vomite şi nu îi da să bea sau să mănânce nimic, decât ce îţi recomandă medicul de gardă.

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau