Greşeli frecvente în programul de somn al bebeluşului: nu le repeta!

Puţini sunt părinţii care au noroc de bebeluşi care dorm aproape toată noaptea. Dacă nu te numeri printre ei, probabil că deja oboseala pe care ai acumulat-o a atins cote alarmante şi ai da orice doar să-l faci pe cel mic să doarmă mai bine noaptea (şi să te lase şi pe tine să te mai odihneşti). Mulţi dintre bebeluşi dorm mai bine ziua şi stau treji noaptea. Nu încuraja acest program, căci nu-i vei rezista.

Cum adormi un bebeluş

  • Verifică „perimetrul, să fie sigur: nou-născutul trebuie să doarmă pe suprafaţă tare, fără pături, cuverturi, perne şi multe animale de pluş înghesuite în pat.
  • Stinge lumina puternică, lasă o lampă de veghe în priză.
  • Creează un ritual de noapte – citeşte-i încetişor o poveste sau cântă-i ceva de fiecare dată când mergeţi la culcare. Dacă ţi-a adormit în braţe (nu e de preferat), verifică să fie în faza de somn profund, înainte de a-l pune în pat. Mută-l încetişor şi ţine mâna pe burtica lui încă două minute, să-ţi simtă căldura.
  • Pune întotdeauna copilul în pat pe spate, nu cu faţa în jos.
  • Dacă dormi într-o altă cameră, lasă un monitor deschis, ca să auzi mişcările suspecte.

 

Programul de somn

  • Este dictat de cel de masă: bebeluşii hrăniţi la sân vor să mănânce cam la trei ore.
  • Pe la două luni, bebeluşii vor sta mai mult treji în timpul zilei. Dacă vezi că al tău doarme mai mult de patru ore după-amiaza, va trebui să-l trezeşti, fiindcă programul de seara îi va fi dat peste cap.
  • Dupa trei luni, este bine să-l înveţi să adoarmă după-masă, nu în timpul ei. Asta poate fi dificil la început, dar e bine să-l pui în pat cât e măcar parţial treaz.
  • Pe la cinci-şase luni, nu mai simt nevoia de masă de noapte dacă au mâncat bine seara. Asta înseamnă că pot – şi chiar o fac – să doarmă toată noaptea. Teoretic, la fel şi tu!

 

Greşeli frecvente: nu le repeta!
Uneori, părinţii sunt cei care strică programul de noapte al copiilor.

1. Eşti sclava monitorului
Dacă te repezi să iei copilul în braţe de câte ori auzi un zgomot, nu va învăţa să se liniştească singur. Dacă plânge serios şi mai mult de cinci minute, atunci trebuie să mergi în camera lui.

2. Păstrezi masa de noapte când nu mai e nevoie
După primele 5-6 luni, copilul nu s-ar mai trezi pentru masa de noapte, dar tu vrei să ia mai mult în greutate şi îl trezeşti. Va mânca, dar în virtutea inerţiei, nu fiindcă i-ar fi fost foame.

3. Legănatul
Cea mai mare greşeală dintre toate! Bebeluşul devine dependent de tine şi de rutina legănatului.

4. Biberonul în pat
Când adoarme cu biberonul, laptele îi poate rămâne în gură şi, pe termen lung, asta duce la apariţia cariilor.

5. Noapte sau zi?

Dacă vrei să înveţe diferenţa dintre noapte şi zi, luminează-i camera ca atare. Lasă lumina naturală în timpul zilei şi n-o ţine aprinsă noaptea.

Cât doarme un copil diferă de la caz la caz. Cercetătorii au calculat de câte ore de somn ar fi nevoie pentru o dezvoltare armonioasă:

[table id=32 /]

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul