Gripa la cei mici

Tratamente fara riscuri
Si in gripe si in viroze, tratamentul atenueaza manifestarile si face boala mai suportabila pentru copil.
Asa ca nu este cazul sa te astepti ca boala sa dispara daca ii dai mai multe medicamente.

Contra tusei si racelii exista solutii de tratament care calmeaza copilul si nu sunt deloc nocive pentru cei mici:

  • Siropul simplu are rolul de a „tapeta peretii faringelui si ajuta la reducerea iritatiei;
  • Picaturile nazale saline umecteaza mucoasa nazala si faciliteaza desfundarea unui nas infundat care poate afecta alimentarea unui copil (poti folosi picaturi saline, ser fiziologic sau spray cu apa de mare, in fapt tot o solutie salina);
  • Lichidul ingurgitat pe cale orala ca apa, ceaiul, supa si sucurile pastreaza faringele umed, evita ingrosarea secretiilor si faciliteaza eliminarea lor;
  • Remediile traditionale, preparate in casa, ca de exemplu, amestecuri de miere si suc de lamaie, ceaiul din foi de ceapa, sunt inofensive;
  • Paracetamolul sub diverse forme poate fi utilizat pentru scaderea febrei si atenuarea durerilor.
Il vaccinez sau nu?
O solutie eficienta care ajuta copiii sa nu faca complicatii majore in perioada rece este vaccinarea, care se recomanda sa fie facuta de la sfarsitul lunii septembrie pana la inceputul lunii decembrie, inca de la varsta de sase luni.

Ideea preconceputa care circula printre parinti ca sugarul si copilul mic nu trebuie vaccinati, pentru ca ar fi inutil sau ar aparea efecte secundare, nu este considerata reala de specialisti.

 
Pentru ca sunt expusi riscului de a face infectii gripale cu evolutii severe, ar trebui vaccinati in primul rand copiii care au boli precum cele cardiovasculare, bronhopulmoare, diabet, cei cu deficit imunitar, infectii cu HIV, astm bronsic, afectiuni renale sau cei cu boli de sange grave.

In plus, este bine sa fie vaccinati copiii care merg in colectivitati (cresa, gradinita), la ei riscul de a face viroze sau gripe fiind mai ridicat.

Dozele de vaccin facute copiilor difera in functie de varsta: la cei intre sase luni si trei ani sunt necesare doua doze de vaccin la un interval de o luna si se face jumatate de doza (0,25 ml). La copiii peste trei ani si adulti se face vaccinarea anual cu doza intreaga (0,50 ml).

Cand nu se face vaccinarea
Foarte frecventa este si situatia in care, chiar vaccinat, copilul raceste. De ce? Vaccinurile antigripale sunt eficace daca contin virusul care determina epidemia, iar majoritatea vaccinurilor de pe piata indeplinesc acest criteriu. Sunt insa si situatii in care vaccinul nu va avea efect sau in care acesta nu este bine sa se faca.

In jur de 85 % dintre cei care se vaccineaza sunt protejati de infectia gripala in sensul ca nu vor face deloc boala sau vor face forme usoare, insa 15 % vor ramane vulnerabili pentru ca nu raspund la vaccin. La fel de adevarat este faptul ca daca iti vaccinezi copilul nu inseamna ca el nu va face alte viroze respiratorii.

Pe de alta parte, se poate intampla ca micutul sa ia gripa inainte ca vaccinul sa apuce sa-si faca efectul (protectia unui vaccin gripal incepe dupa sapte zile de la vaccinare, este eficienta la 14 zile si maxima la 21 de zile).

Este bine sa fie amanata vaccinarea daca copilul are febra sau afectiuni acute respiratorii, iar in cazul unor alergii majore la oua, carne de pasare, fulgi sau pene, vaccinarea nu trebuie sa se faca deloc (vaccinul antigripal este preparat pe oua embrionate).

Pneumonia, principala complicatie
Nu orice copil care face o viroza sau gripa trebuie internat in spital, in mod normal gripa putand fi tinuta in frau acasa. In cele mai multe cazuri, infectiile acute respiratorii au origine virala si se rezolva in mod spontan.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate