Gripa la cei mici

Doar in cazul in care copilul sufera complicatii grave sau are alte boli asociate, este bine sa se ia astfel de masuri extreme.

Semnele agravarii racelilor:

  • respira dificil;
  • respiratia devine rapida;
  • nu mai poate sa inghita lichidele;
  • starea generala a micutului se agraveaza.

Pneumonia, care reprezinta o complicatie a racelilor si gripelor, poate fi identificata de medic atat prin examen clinic (cand asculta copilul cu stetoscopul, acesta constata niste modificari de acustica), cat si cu ajutorul radiografiilor pulmonare.

Tratamentul pentru pneumonie se face obligatoriu cu antibiotic pentru ca, de obicei, in cazul unor astfel de complicatii intervine suprainfectia bacteriana.

Daca se poate comunica cu micutul (inghite medicamentele), complicatiile se pot trata si acasa. Insa daca copilul varsa si nu se poate comunica cu el, este preferabila internarea lui in spital, unde la nevoie i se poate pune perfuzie (poate fi echilibrat mult mai usor). Ca parinti, fiti atenti daca micutul face febra si cum respira.

In functie de varsta, numarul de respiratii pe minut ale copilului difera. Astfel:

  • sub doua luni se considera ca este vorba de respiratie rapida 60 de respiratii/minut sau peste;
  • intre doua si 12 luni, 50 de respiratii/minut sau peste;
  • intre un an si cinci ani, 40 de respiratii/minut sau peste.

La sugarii sub doua luni, pneumonia trebuie considerata foarte grava mai ales daca intervin urmatoarele semne:

  • copilul refuza sau nu reuseste sa bea;
  • respiratia este suieratoare;
  • coloratia albastra a mucoasei bucale este un semn ca penumonia este deosebit de grava.

Copiii sunt predispusi la complicatiile gripei, asa ca mergi cu el la doctor de la primele semne ale bolii.

Ultima moda in tratarea gripei
Un tratament de ultima ora care se gaseste si la noi este cel antiviral, recomdandabil sa se administreze in primele 48 de ore de la declansarea bolii (gripa trebuie depistata prin diagnostic clinic dar si prin teste de laborator).

Este vorba de substante antivirale de tipul amantadinei si antineuraminidazicelor. Ele se pot administra sub forma de capsule, suspensii sau inhalatii. Unele dintre ele se pot da de la varsta de un an. Aceste tratamente ajuta la scurtarea perioadei de evolutie a gripei, insa sunt destul de costisitoare, nefiind compensate (costa peste 800 000 lei cutia).

Efectele concrete ale antiviralelor sunt extrem de importante: scad numarul de zile de imbolnavire, reduc severitatea simptomelor si posibilitatea de complicatii mai ales daca boala apare la persoane cu risc crescut (cardiaci, cei cu boli pulmonare, la diabetici sau persoane cu boli severe renale).

Nu-i de joaca!
Epidemia de gripa este insotita de o mortalitate crescuta. Anual, in lume se imbolnavesc pana la 500 de milioane de oameni, dintre care doua milioane mor. Majoritatea sunt copii (in principal pana la cinci ani) si persoane in varsta. Intr-un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se arata ca virozele respiratorii si gripa au reprezentat, in anul 2003, ce-l de-al patrulea factor de mortalitate din lume.

Text: Iulia Marin, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate