Haine pentru bebelusi la nastere, acordate de stat

Mamele din Romania ar putea primi haine pentru bebelusi la nastere, de la stat. Aceasta masura este prezenta intr-un proiect de act normativ inregistrat la Senat pentru dezbatere.

Propunerea legislativa privind stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale a fost inregistrat de curand la Senat pentru dezbatere. Aceasta prevede acordarea mamelor de haine pentru bebelusi la nastere, de la stat, in anumite conditii.

Pentru a putea fi pus in aplicare, proiectul legislativ trebuie sa fie aprobat de Parlament, promulgat si publicat in Monitorul Oficial.

Cum pot primit mamele haine pentru bebelusi la nastere, de la stat

Pentru a primit haine pentru bebelusi la nastere, de la stat, gravidele trebuie sa se prezinte la consultatiile prenatale. Acestea pot primi un sprijin material care consta in haine pentru bebelusi si produse de ingrijire pentru nou-nascut, in valoare de 500 de lei.

Conform propunerii legislative, mamele ar putea primi haine pentru bebelusi la nastere, de la stat, o singura data pentru fiecare nou-nascut. Ajutorul se va acorda la iesirea din maternitate sau la eliberarea certificatului de nastere la copilului insa doar daca garvida s-a prezentat la consultatiile prenatale.

Motivele pentru aceasta propunere legislativa

In expunerea de motive, initiatorii legii argumenteaza ca aceasta lege are scopul de a contracara efectele negative ale faptului ca doar o gravida din trei se prezinta la consultatiile prenatale pe perioada sarcinii.

„Motivatia introducerii unei astfel de masur de preventie este legate de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectata de indicatori precum mortalitatea materna, avorturi spontane, prematuritate, malformatii congenitale si mortalitatea infantila. Mai precis, doar o gravida din trei se prezinta la consultatiile prenatale in perioada sarcinii. Doua din trei gravide nu se prezinta niciodata la medic, desi sunt specialisti ce recomanda minim opt controale ginecologice.” se arata in expunerea de motive.

Din cauza acestor procentaze atat de scuzute de gravide care merg la controale prenatale, in Romania se inregistreaza valori record ale mortalitatii materne si infantile.

„In aceste conditii Romania inregistreaza valori recond ale mortalitatii materne si infantile. O femeie din 2.600 moare in timpul sarcinii, acelasi valori fiind raportate de Iran, fata de media europeana de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumatate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) si hipertensiune (18%).” – se arata in expunerea de motive.

Mortalitatea infantila in Romania

„Mortalitatea infantila din prima zi de viata e similara celei din Tongo sau Samoa, iar la nivel european Romania ramane tara cu cu cea mai mare mortalitate infantila, de 9,80%, dublu fata de media Uniunii Europene. Tot in Romania, un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore, iar principala cauza a acestui flagel este prematuritatea. In fiecare an se nasc peste 20.000 de prematuri in Romania, iar rata prematuritarii a ajuns la 9%.” – mai este precizat in expunerea de motive.

De vor veni banii pentru acordarea ajutorului material

Fondurile pentru acordarea mamelor de haine pentru bebelusi la nastere, de la stat, se vor asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Proiectul a fost realizat dupa modelul Finlandei care acorda acest ajutor inca din anul 1938 si chiar si dupa 75 de ani „cutia de carton” este inca practicata si reprezinta simbolul maternitatii. Datorita acestei cutii, statisticile arata ca Finlanda are cele mai mici rate ale mortalitatii infantile din lume.

Sursa: Senatul Romaniei
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii