Hipertensiunea si sarcina

Evaluarea
Criteriile pentru preeclampsia severa sunt: tensiune sistolica mai mare de 160 mm Hg, diastolica mai mare de 110 mmHg; proteinurie mai mare de 5 g/ 24 ore; mai putin de 500 ml de urina intr-o zi (oligurie); tulburari de vedere – puncte negre sau luminoase; dureri epigastrice („in cosul pieptului); simptome cerebrale (dureri de cap in zona frontala); edem pulmonar (tuse, respiratie dificila), cianoza (coloratie vinetiu-albastruie a tegumentelor).

Eclampsia este definita de aparitia convulsiilor sau a comei (ori a ambelor) pe fond de preeclampsie (hipertensiune + proteinurie). Aceasta situatie impune extractia fatului indiferent de varsta de gestatie.

Hipertensiunea este definita atunci cand apar valori mai mari de 140/90 mm Hg ale presiunii sangelui in artere sau o presiune arteriala medie mai mare de 105 mm Hg. Proteinuria (pierderea de proteine prin urina) este definita ca excretie mai mare de 30 mg/dl la o proba aleatoare sau 300 mg de proteine in urina pe 24 ore.

In formele mai usoare de preeclampsie, valorile tensiunii arteriale sistolice sunt intre 140 – 150 mm Hg, iar cele diastolice de 90 – 100 mm Hg si proteinuria intre 300 – 1 000 mg/ 24 ore. In formele medii valorile tensiunii sistolice ajung la 150 – 160 mm Hg si cele diastolice la 1 000 – 1 110 mm Hg cu proteinurie 1 – 2,5 g pe zi.

2. Preeclampsie-eclampsie supraadaugata
In aceasta situatie sunt gravidele cu hipertensiune preexistenta (din orice cauza), la care se adauga preeclampsia. Este cea mai severa forma de suferinta hipertensiva, cu cele mai mari valori ale tensiunii si proteinuriei. Gravida va fi internata pentru monitorizare stricta si pentru nastere, intrucat in aceste situatii este indicata, in general, extragerea fatului.

3. Hipertensiunea cronica
Este hipertensiunea diagnosticata inainte de 20 saptamani de sarcina (valori mai mari de 140/90 mm Hg sau valoarea tensiunii medii mai mari de 105 mm Hg).

De asemenea, hipertensiunea diagnosticata oricand in cursul sarcinii si care persista peste doua – trei luni dupa nastere este considerata hipertensiune cronica.

Uneori, diagnosticul este greu de stabilit inainte de 20 saptamani de sarcina, deoarece in aceasta prima parte valorile tensiunii scad comparativ cu valorile anterioare sarcinii. De aceea, o femeie care doreste sa ramana insarcinata, cu atat mai mult cu cat are o tulburare hipertensiva, este bine sa-si controleze starea de sanatate inaintea conceptiei.

Datele obtinute sunt de multe ori determinante pentru deciziile terapeutice ulterioare. Medicatia cu risc fetal va putea fi oprita din timp (ex. inhibitorii enzimei de conversie, diureticele etc.).

Hipertensiunea cronica poate fi primara (esentiala) in 90% din cazuri, dar si aparuta secundar unor afectiuni cum sunt bolile renale, suferintele endocrine, coarctatia de aorta (ingustare pe traseul acestui vas) sau dupa utilizarea contraceptivelor orale.

Evaluarea riscului
Riscul de hipertensiune cronica in sarcina trebuie evaluat in urmatoarele situatii:
– valori ale tensiunii diastolice (valoarea mai mica) de peste 80 mm Hg inaintea sarcinii sau in primele 20 saptamani;
– antecedente de hipertensiune;
– una din afectiunile care pot da hipertensiune cronica in antecedente (boli renale etc.);

– istoric familial de hipertensiune;
– hipertensiune la o sarcina anterioara;
– hipertensiune si utilizare de contraceptive orale.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate