Hipertensiunea si sarcina

Metodele de tratament
In functie de valorile tensiunii arteriale, medicul va stabili alternativa terapeutica. Pentru valori ale tensiunii sistolice de 140 – 160 mm Hg si diastolice intre 90 – 100 mm Hg poate chiar sa opreasca medicatia (avand in vedere scaderea tensiunii in prima parte a sarcinii), dar va mentine gravida sub atenta monitorizare.

Pentru femeile hipertensive care inainte de sarcina primeau o medicatie interzisa sau riscanta in sarcina, aceasta va fi modificata. Pentru femeile tratate anterior cu medicamente permise in sarcina, dozele vor fi adaptate valorilor tensionale inregistrate la controale repetate.

4. Hipertensiunea tranzitorie
Apare tarziu in cursul sarcinii – dupa 20 saptamani – sau la 24 ore dupa nastere – la o gravida fara elemente de preeclampsie sau de hipertensiune preexistente. Dispare de cele mai multe ori la 6 – 12 saptamani dupa nastere. E bine ca femeile la care se manifesta hipertensiune tranzitorie sa-si monitorizeze atent tensiunea si in continuare, deoarece poate fi vorba de o afectiune hipertensiva de fond.

De multe ori este necesar un tratament antihipertensiv similar celui prescris in hipertensiunea cronica. Cresterea valorilor tensionale sau necesitatea de a intensifica tratamentul poate fi un semn de preeclampsie supraadaugata (apare in plus proteinuria) sau interpretarea incorecta ca hipertensiune tranzitorie a unei preeclampsii.

Evaluari complete si atente sunt necesare in aceste situatii. Episoadele de hipertensiune severa fara proteinurie pot trada consumul de cocaina!

Pe scurt…
Pot aparea in timpul sarcinii suferinte hipertensive cu importante consecinte asupra mamei si copilului. Pentru ca rezultatele sa fie optime, controalele repetate, respectarea indicatiilor si automonitorizarea au o contributie determinanta.
Nu uita: femeile cu hipertensiune cronica trebuie sa se adreseze medicului chiar inaintea conceptiei.

Factori de risc crescut
1. Numarul de sarcini (paritatea): preeclampsia si eclampsia sunt mai frecvente la prima sarcina;
2. Varsta: se observa o crestere usoara a incidentei la gravidele sub 18 ani si o crestere mai importanta la cele peste 35 ani, cu atat mai mult cu cat se afla la prima sarcina;

3. Rasa: incidenta hipertensiunii nu este mai mare la femeile de culoare, dar este mai frecventa proteinuria;
4. Factorii genetici: se presupune existenta unei gene recesive transmise pe linie materna, ipoteza sugerata de incidenta familiala crescuta;
5. Gravidele cu istoric de hipertensiune (cronica sau preeclampsie-eclampsie), cu lupus eritematos sistemic, obezitate, trombofilie sau diabet au risc mai mare de a face preeclampsie;

6. Statutul socio-economic scazut pare sa se coreleze cu o incidenta si o severitate mai mari;
7. Sarcinile multiple: studiile au demonstrat o frecventa mai mare in sarcinile gemelare;
8. Cauzele fetale: hidrops fetal, polihidramnios (excesul de lichid amniotic).

Text: Dr. Alexandra Cozinov; Foto: Hepta.

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate