UPDATE / Fetiţa de 3 ani din Iaşi, spălată de mamă pe cap cu o substanță pentru deparazitarea animalelor, a intrat în moarte cerebrală

Caz șocant în Iași. Două fetițe din Goești, comuna Lungani, au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor le-a spălat pe cap cu o substanță toxică, folosită pentru deparazitarea animalelor.

UPDATE 26 ianuarie: Starea fetiței de trei ani care, în urmă cu mai bine de o săptămână, a ajuns în stare gravă la spital, împreună cu sora ei în vârstă de 4 ani, după ce mama lor le-a spălat pe cap cu o substanță toxică folosită pentru deparazitarea animalelor, este în continuare critică. Copila a intrat în moarte cerebrală.

Medicii din Iași sunt extrem de rezervați în privința șanselor de supraviețuire și anunță că este în comă de gradul IV.

„Fetiţa este în contrinuare în stare extrem de gravă, este intubată, cu comă gradul IV. Este susţinută din punct de vedere hemodinamic, a funcţiei respiratorii, fiind intubată. Prognosticul este în continuare extrem de rezervat”, a declarat medicul Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Maria din Iaşi, conform observator.tv.

UPDATE 18 ianuarie: Fetiţa de 3 ani care a ajuns în stare gravă la spital, împreună cu sora de 4 ani, după ce mama lor le-a spălat pe cap cu o substanță toxică folosită, în mod normal, pentru deparazitarea animalelor, are şanse minime de supravieţuire. Atenție, părinți! Medicii avertizează și trag un semnal de alarmă, după ce din decembrie 2023 până în prezent au fost au fost internați 11 pacienţi cu intoxicație cu substanță organofosforată.

„Fetiţa în vârstă de 4 ani, intoxicată cu substanţă organofosforată este cu stare generală bună, stabilă din punct de vedere hemodinamic şi putem spune că a trecut de momentul critic. În schimb, fetiţa de 3 ani este cu o stare generală extrem de gravă, cu un prognostic extrem de rezervat, cu şanse de supravieţuire minime”, a declarat, pentru Observator, dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Știre inițială

Potrivit primelor informații, două fetițe, de 3 și 4 ani, au fost aduse în comă la Spitalul de copii din Iași, după ce au fost spălate pe cap cu o substanță folosită pentru deparazitarea oilor.

Mama fetelor este cea care a sunat la 112 și a declarat că a spălat pe cap fetele cu „cu o soluție care le-ar fi provocat leziuni', a declarat Adina Ciobanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean din Iași, notează Libertatea.

Un elicopter SMURD a intervenit de urgență, iar la domiciliul femeii echipajul medical a găsit un copil în comă și unul fără puls, a afirmat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași. Fetița fără puls a fost resuscitată și apoi transportată la spital, alături de cealaltă fată. Ambele se află în stare gravă.

Citește și: Călărași: Șase frați, intoxicați cu antibiotice pentru tratarea tuberculozei

„Fetița în vârstă de patru ani, găsită în stare generală gravă, a fost intubată, s-a început administrarea antidotului. Fetița în vârstă de trei ani a fost găsită în stare de stop cardiorespirator de echipajul de ambulanță, a fost începută resuscitarea. Ulterior, după 30 de minute, prezenta activitate cardiacă. În paralel, s-a început antidotul', a declarat Cătălina Ionescu, medic urgentist și purtător de cuvânt al unității medicale.

Se pare că substanța cu care s-au intoxicat fetele este Diazinon este o substanță antiparazitară folosită în special pentru bovine, capre și oi. „Ele au fost expuse la o substanță toxică de tip organofosforat, este vorba despre Diazinon', a adăugat Cătălina Ionescu.

Medicul a mai precizat că fetele „au ajuns cu stare generală extrem de gravă, cu semne caracteristice ale intoxicației cu organofosforate' și că „s-a efectuat decontaminare cutanată și gastrică'. Fetele vor fi internate la Toxicologie.

Foto – pexels


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri