Igiena dentara

Mentinerea unei stari adecvate a igienei bucale a celui mic este garantia unei dezvoltari sanatoase a dentitiei temporare si mai ales a dentitiei permanente.

Pentru copii, metodele de igienizare sunt asemanatoare, cu mici exceptii, metodelor folosite pentru adulti.

In plus, in perioada copilariei trebuie acordata o importanta sporita metodelor de profilaxie, aceasta perioada fiind decisiva in aparitia leziunilor dentare, fiind perioada formarii si mineralizarii substantelor dentare.

Metodele de profilaxie, in special rolul fluorului, au fost expuse pe larg intr-un numar anterior. In cele ce urmeaza vor fi prezentate mijloacele de igiena dentara.

Igiena alimentara
O educatie corecta in privinta alimentatiei este fundamentala in dezvoltarea sanatatii dentare a copilului tau. Consumul dulciurilor concentrate si al bauturilor carbogazoase are efecte negative asupra danturii puiului tau.

De asemenea, in timpul noptii nu trebuie sa-i dai copilului bauturi indulcite cu zahar (cu biberonul seara, inainte de culcare), pentru ca acestea favorizeaza aparitia cariilor. Incearca sa-l obisnuiesti sa se spele pe dinti dupa fiecare masa.

Metoda cea mai buna este sa-i oferi o recompensa ori de cate ori merge singur sa se spele pe dinti. Promite-i ca-i vei citi o poveste sau ca vei iesi cu el la plimbare in parc; orice stii ca-i va face placere.

Periajul dentar
Este indicat ca periajul dentar sa inceapa de la cele mai fragede varste. Nu uita sa supraveghezi copilul atunci cand se spala pe dinti, de doua ori pe zi.

Acest „ritual este adeseori trecut cu vederea de multi parinti, in graba lor de a iesi pe usa dimineata sau de a trimite copiii la culcare seara. Spalatul pe dinti impreuna cu copilul este cea mai buna cale de a-l invata cum sa se spele corect.

Atat pentru dentitia temporara, cat si pentru cea permanenta a copilului s-au descris numeroase tehnici de periaj. Indicatiile generale in ceea ce priveste tehnica periajului dentar sunt urmatoarele: periajul trebuie sa asigure acoperirea tuturor suprafetelor dentare, iar fiecare noua plasare a periutei sa acopere partial zona anterior periata.

Toate aceste principii de baza trebuie imprimate copilului printr-o supraveghere permanenta si orice greseala de periere trebuie corectata de catre parinti.

Periuta de dinti
Parintii trebuie sa se asigure ca periuta are perii moi si este este de o marime potrivita. Periutele de dinti pentru copii au manerul mai scurt, iar portiunea activa (periuta in sine) este suficient de mica pentru gurita copilului.

Perii sunt sintetici, din nylon, fiind necesara o consistenta moale, cel mult medie. Cei mai multi producatori asociaza portiunea activa a unei periute dentare cu un maner de forme diferite, imitand personaje bine cunoscute de copii din carti de colorat si desene animate, facandu-le astfel mai atragatoare.

O varianta moderna este periuta electrica, cunoscuta si sub numele de periuta automata sau mecanica. Periutele electrice pot avea miscari rotative, intr-un sens sau in ambele sensuri, sau miscari oscilante.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton